פסטיבל “סרט” לקולנוע וטלויזיה מציג בימים אלו את המהדורה הראשונה באמסטרדם.
משנה לשנה, הקולנוע הישראלי יוצר יותר ויותר סרטים מגוונים, מענינים ומחדשים שזוכים להכרה בינלאומית ואהדה גם בקרב קהל שאינו דובר עברית. הפסטיבל הוא הוכחה לכך שעשייה ויצירה ישראלית נדרשת גם מעבר לים. הפסטיבל נפתח בסרט עטור כוכבים ישראלים מוכרים, “זינוק בעלייה” (“Hill Start”) ובאירוע גאלה חגיגי.
אירוע הגאלה שהתקיים ביום שבת (14.11) בערב, בקולנוע באמסטלפיין היה בדיוק מה שאירוע גאלה נוצץ צריך להיות: “מינגלינג” בסטייל כשעה לפני ההקרנה בקומה עליונה ונפרדת שהייתה שמורה רק לבאי הפסטיבל. במקום הסתובבו מארחות עם מגשי “פינגר פוד” טעימים של Daan’s Kitchen וכוסות יין לאורחים, כוכבי הסרט שהוקרן (“זינוק בעלייה”) הסתובבו בין הקהל, פיזרו חיוכים ותמונות לכל דורש, נוכחות מכובדת של שגריר ישראל, חיים דיבון מלווה באשתו ומספר מאבטחים סמויים בקהל.
מייסדות הפסטיבל: ענת קורן, פטי הוכמן ואודליה הרוש נראו גאות לפתוח את אירוע הגאלה.
“פסטיבל סרט החל דרכו לפני ארבע שנים בלונדון. אחרי ארבעה פסטיבלים באנגליה, כאשר כל אחד יותר גדול ומוצלח מקודמו, אנו שמחות להגיע גם לאמסטרדם. בחודש הבא יגיע הפסטיבל גם לסנטיאגו, צ’ילה. בעשור האחרון סרטים ישראלים מסתמנים כמצליחים במיוחד, מגיעים אל מעבר לים וקוטפים תארים רבים ותשבוחות. הסרטים הישראלים הם הקול של הדור החדש, המשקף כור היתוך של תרבויות, דתות ורקעים חברתיים” אמרה הרוש.
דיבון, שגריר ישראל, התייחס אל מאורעות הדמים הקשים שהתרחשו יום קודם לכן בפריז והעביר לקהל מסר חזק, “זה חשוב מאוד להמשיך לקיים אירועי תרבות כגון אלו. גם בשעות קשות, כדי לא לתת לטרור לנצח. צריך לעשות מה שאנו מאמינים בו. פסטיבל הסרטים מתקיים בהולנד לראשונה ואנו גאים שהקולנוע הישראלי מקבל גם פה הכרה בינלאומית.”
בסרט הפותח אכן ראינו את היתוך התרבויות עליו מדברת הרוש בדמות מגוונת של החברה הישראלית.
הסרט השנון הוא קומדיה-טרגית משפחתית שבמרכזה משפחת גבע הירושלמית המבוססת – והמתפרקת. האב, מיכה (שלמה בראבא) הוא מנתח פלסטי רודני ומצליח שאינו שלם עם בחירתו של בנו, ארי (איתי טיראן), מנתח פלסטי אף הוא, להינשא לרלי (רותם זיסמן כהן). אם המשפחה היא אורה (עידית טפרסון), מורה להתעמלות בבית ספר תיכון, שמשתתפת מדי שנה במרתון המיועד למורים ומנצחת בו. באותו בית ספר עובדת גם בת המשפחה שלומית (מלי לוי גרשון) חסרת המחזרים. שלומית היא מורה לערבית שסוגדת לתרבות הערבית, ובמיוחד לשחקן הקולנוע הנערץ עליה (יוסי סוויד). מוטי (יוסי מרשק) הוא נכה צה”ל שמתאהב בה, אך שלומית מאוהבת בזמר שאליו היא עורגת בזמן שיעורי הערבית. ביום החתונה נקלעת המשפחה לתאונת דרכים, האם אורה נכנסת לתרדמת ממושכת, האב מיכה נאלץ לקחת שיעורי נהיגה מליאת (רומי אבולעפיה), שלומית ניצבת בפני משולש אהבים יהודי-ערבי, וכל המשפחה נאלצת להתמודד עם המציאות החדשה, להעיר את האמא וגם להוציא לפועל את החתונה. זהו סרט הביכורים של הבמאי אורן שטרן (על פי תסריט שלו ושל ריקי שולמן).
עוד בנושא תרבות בהולנד:
כוכבת הסרט, רותם זיסמן כהן, בהנחיית קלאודיה לנדסברגר (מפיקה ויוצרת בתחום) ענתה על שאלות הקהל בתום ההקרנה החגיגית. זיסמן-כהן, מתוקה ועדינה ושונה לגמרי מהדמות אותה היא משחקת בסרט ציינה, “התפקיד בסרט קרץ לי מכיוון שהדמות שגילמתי שונה מאוד ממי שאני.”
מי עוד הגיע לתמוך?
בין שלל המבקרים שראינו שכללו את ארז מינמר מארגון סיאה, דוב סבו, ניר גבע מ afi אירופה, דורון חכמון מ ziggo, ירון מ xt, שרון בואנוס מהבית הישראלי, צוות מכובד של מערכת העיתון (ואני ביניהן) זכינו לראות גם את השחקן מוריס כהן המסוקס (“כפולים”) שלא נתן לאשתו, זיסמן-כהן להגיע לבד, נלי תגר החייכנית מלווה בבעלה וניר ברגמן (בימאי הסרט: “יונה”).
על הפסנתר, אבי דארש הנעים את זמנם של באי הגאלה.
השינשינים הופקדו בכניסה על חלוקת כרטיסי הכניסה לסרט.
במהלך יום ראשון היו חמש הקרנות נוספות לסרטים: “הנסיך הירוק”, “אפס ביחסי אנוש”, “תפוחים מן המדבר” , “הגננת” ו”יונה” – באולמות שונים באמסטרדם ואמסטלפיין.
הזדמנות אחרונה לצפות באחד משני הסרטים שסוגרים את הפסטיבל הערב בשעה 20:00 – “הנסיך הירוק” (כולל שיחה עם מאיה פונר) ו”תפוחים מן המדבר”.
פסטיבל “סרט” יגיע בחודש הבא לסנטיאגו, צ’ילה, ייערך בין 3 ל-7 בדצמבר, בקולנוע הממלכתי והיוקרתי Cineteca Nacional – Centro Cultural La Moneda. הסרטים המוצגים בו הם:
“זינוק בעלייה”, “אפס ביחסי אנוש”, “למלא את החלל”, “גט”, “ערבים רוקדים”, “הגננת”, “גב’ מוסקוביץ’ והחתולים”, “רוק בצבע האדום” ושני סרטים קצרים: “משא” ו”אדונים”. חורחה גורביץ’ במאי גב’ מוסקוביץ’ והחתולים יסייע בהצגת הסרטים השונים. האירוע בשיתוף שגרירות ישראל בסנטיאגו ומשרד התרבות של צ’ילה.