חורף לבן וחם עם הירק הנשכח של הולנד – פסטינאק!

עשר שנים! החודש אנחנו כבר עשר שנים בהולנד. החודש אני גם חוגגת 40… כך שרבע מחיי אני שוכנת במדינה השטוחה, מנסה למצוא בה את מקומי, להכיר, להפנים, להתאקלם…
חורף קשה התחיל ומה יותר מתאים מאשר להשתמש בחומרי גלם מקומיים כאלה המוכרים לכולנו, וגם כאלה שאנחנו רואים מידי פעם בסופר או בשוק אבל לא מכירים אותם בשמם או בטעמם. אז הפעם אני כאן על מנת לעזור, לשלב, לתת לכם קצת מהמקומי וקצת ממני. מי שמכיר את הבלוג מהשנים האחרונות יודע שחומרי גלם כמו כרישה ושורש סלרי הם אהובים עליי, כמו גם תפוחי אדמה, עד כאן, הולנדי לחלוטין, כן? אבל גם די סטנדרטי. 
בישראל משתמשים לרוב בכרישה בקציצות המיוחדות של ראש השנה ובשורש (ראש) סלרי למרק עוף.ירקות. הפעם החלטתי לשלב במרק החורפי שלי גם כרובית שנחשבת כאן לירק ותיק ואהוב, וגם שורש שנקרא פסטינאק (Pastinaak). 
אז מה זה פסטינק אתם שואלים? כנראה שאתם לא היחידים, כי גם ההולנדים שאני מכירה לא ממש מכירים או משתמשים בשורש הזה ולכן הוא אפילו מוגדר כאחד מאותם ״ירקות נשכחים״, ובהולנדית vergeten groenten. היינו, הפחות פופולרי במגירת הירקות, זה שלא בוחרים בו בהפסקות. השורש הזה דומה במראהו לשורש פטרוזליה המוכר לנו מישראל (ושלא ממש מוכר כאן לצערי, מישהו אמר נשכח…?) אבל טעמו מתקתק ומזכיר מעט גזר, ולכן אם תחפשו בגוגל כנראה תמצאו שהוא בעצם נחשב לגזר לבן. השילוב בין הסלרי הארומטי, הכרובית המקרימה והגזר הלבן הוא לא פחות מחלומי בעיקר אם מתבלים אותו בעשבי תיבול ותבלינים עדינים ומעט שמנת מתוקה. התוצאה שמתקבלת היא לבנבנה, עדינה, קטיפתית ומושלמת, עוטפת ומחממת מבפנים, בדיוק כשהשלג עוטה שמיכה לבנה אי שם בחוץ…
אז מי אמר ירקות נשכחים? מעכשיו הם החבר’ה הכי מקובלים – אלה שיושבים בספסל האחורי בטיול השנתי!
Image result for Pastinaak
 

מרק חורפי ולבנבן של כרובית, סלרי ופסטינק/ מבוסס על מתכון של לימור לנדאו תירוש


2 כפות שמן קוקוס
1 כרישה פרוסה ונקייה 
1/3 ראש סלרי גדול (knolselderij) קלוף שטוף וחתוך 
2/3 כרובית גדולה מפורקת לפרחים ושטופה
2 שורשי פסטינק (Pastinaak) קלופים שטופים וחתוכים
1 תפוח אדמה גדול (קליפה אדומה) מקולף שטוף וחתוך
טימין מיובש
מרווה מיובשת
מלח
פלפל לבן
אגוז מוסקט

חצי כוס שמנת מתוקה או שמנת לבישול (מחוממת מעט)

בסיר גדול, לטגן את הכרישה ב- 2 כפות שמן קוקוס.
להוסיף את הסלרי החתוך, הכרובית המפורקת הפסטינק והתפוח אדמה. למלא במים קרים עד כיסוי. להוסיף כפית וחצי מלח חצי כפית פלפל לבן חצי כפית טימין מיובש חצי כפית מרווה מיובשת. להביא לרתיחה.

לבשל על אש נמוכה, עם מכסה, חצי שעה עד לריכוך הירקות. 
למלא חצי כוס שמנת מתוקה ולחמם במיקרו ל- 30  שניות. לאחר שהירקות התרככו להוסיף את השמנת המחוממת, להוריד מהאש ולטחון באמצעות בלנדר מוט לקבל מרק קרמי ואחיד.
בתאבון וחורף חמים ולבן לכולם!

שמי מיטל, עורכת דין בעבר ואופה בהווה. חיה בהולנד מזה 10 שנים, אמא לאלון ואיתי וזוגתו של עדי. כילדה גדלתי בבית שאוהב אוכל, אירוח ומתוקים, למזלי הכרתי בן זוג מאותו הזן ויחד אנו מגדלים משפחה בה הרב (אם לא הכל) סובב סביב אוכל. אני כאן כדי לשתף אתכם בחוויות האישיות שלי (הגירה, הורות, עסקים, שאיפות) וכמובן גם במתכונים...כי אצלנו it is all about the food!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*