לשכור ולהשכיר דירה בהולנד – כמה טיפים

תוכן מקודם

איך נמנעים ממלכודות בשכירת דירה? למה כדאי לבעל הבית לשכור מנקה לדיירים? מה להביא לשכנים? דב סבו, הבעלים של חברת הנדל”ן GDY Housing, מספק טיפים חשובים שיעזרו לכם להרגיש בבית בהולנד

 

המשרד של דב סבו ב”פייפ” באמסטרדם מזמין ומאיר פנים. נותן הרגשה של “בבית” מהרגע הראשון – לא רע בשביל משרד תיווך ונדל”ן, ובכל זאת נדיר כל כך… בין החדרים נשמע בליל של עברית, הולנדית ואנגלית, ובחצר הפנימית הקטנה אפשר לקשקש, לעשן, ולעשות “על האש” לצוות המשרד.

דב בהולנד מ-1997, במקור מפתח תקווה. הוא הגיע אחרי שירות צבאי כדי למצוא עתיד אחר, מצויד במעט דולרים, חולצה קצרה ומעיל רוח. כשיצא מתחנת הרכבת באמסטרדם מצא את העיר לבנה וקופאת מקור. הוא לא בחל בעבודות כפיים קשות בשיפוצים ובבניין, ויום אחד שאל אותו הבוס אם הוא מכיר שוכרים פוטנציאליים לדירה שבבעלותו. משם קצרה הייתה הדרך לעיסוק בעצמו בענייני השכרות וניהול נכסים. כיום עם 13 שנות ניסיון, הוא מעסיק 16 עובדים, חמישה מהם ישראלים, והמשרד שלו, GDY Housing, מטפל בכל ענייני הנדל”ן – בנייה, שיפוץ, מכירה, קנייה השכרה וניהול וגם מספק ליווי לרילוקיישן. הוא מתמחה באמסטרדם וסביבתה, אך מתמצא בכלל הולנד. לדאצ’טאון הוא סיפק כמה דגשים וטיפים למי שמעוניינים לשכור ולהשכיר נכס.

אני רוצה לשכור דירה בהולנד – למה כדאי לי לשים לב?

dov1
דוב סבו, gdy housing

“כמובן שחשוב למצוא מיקום שישרת את הצרכים מבחינת מקום עבודה או לימודים, וחשוב לשים לב לתחבורה הציבורית באזור כי רוב האנשים לא מחזיקים רכב באמסטרדם או בערים גדולות אחרות. במרכז אמסטרדם הדירות קטנות כמובן, מחוץ למרכז המחירים עשויים להיות דומים, אבל השטח שניתן בתמורה גדול יותר. בגדול, כדאי לעבוד עם מתווך מוסמך וחברה מסודרת, כדי להימנע מנפילה ל’מלכודות'”.

מלכודות?

“למשל, זוג שעבדתי איתו רצה להימנע מדמי תיווך (בשווי חודש שכירות) למרות שהם אהבו בית שהראיתי להם. בסופו של דבר הם שכרו בית שמצאו במרקטפלאץ וחתמו על חוזה. אחרי חודשיים דפק בדלת בעל הבית האמיתי. התברר שזה היה עוקץ והבית לא היה שייך לאדם שחתם איתם על החוזה. זה הסתיים בתלונה במשטרה והם איבדו את הבית ואת הכסף.

“דוגמה נוספת: מצאת בית במיקום מעולה ומחיר מעולה? המשמעות היא אחת – דיור סוציאלי (Sociale huurwoning – דיור מסובסד שהממשלה מקצה לזכאים – ג”ג). זה לא חוקי, הדייר במקרה זה נטול זכויות ויכול לאבד את הבית. זה נראה בסדר כי נרשמים בעירייה וחותמים על חוזה, אבל חברת הדיור שאחראית על הנכס עלולה לדפוק בדלת כל רגע.

“בשני המקרים הללו ניתן לבדוק את פרטי הנכס במנהל – Kadaster. אבל אם עובדים עם מתווך האחריות היא שלו ויש למי לפנות במקרה הצורך”.

 

היתרון הישראלי

“זה לא קשור לכסף, אלא לגישה”, מסביר סבו את מה שהוא רואה כיתרון שלו כמתווך ישראלי דווקא. “היתרון של הישראליות שלי הוא שאני קצת חוצפן ואני נכנס לצרכים של הבנאדם”. כדוגמה מביא סבו מהנדס ספרדי בן 34 שקיבל המלצה מחבר לגור באמסטלפיין. אחרי שכבר הראה לו כמה בתים פוטנציאליים, חיטט סבו קצת בחייו הפרטיים והבין שכרווק שרוצה לבלות ולהכיר אנשים חדשים, אמסטלפיין לא מתאימה לו. “לקחתי אותו לראות בית במיקום מרכזי יותר, שעוד לא היה גמור, חתמתי איתו חוזה עוד לפני סיום השיפוץ וכך גם יכולתי להתאים את הדירה לצרכיו”.

סבו מתאר גם גמישות בעבודה. “כשהתחלתי רציתי להראות בתים בערבים וזה לא היה מקובל. היום כולם עובדים בשעות האלה, כולל בסופי שבוע. אני גם יוצא מהבית באמצע הלילה אם צריך כי אני זוכר מה זה להיות זר במדינה זרה”.

 

טיפים לרילוקיישן

החברה של סבו עוסקת כיום גם בסיוע לבודדים ולמשפחות ברילוקיישן להולנד, הן באופן פרטי והן באמצעות החברות המעסיקות. “קודם כל אתה צריך לשאול את עצמך למה אתה עובר לגור פה? ברגע שהצרכים ברורים יהיה קל יותר למצוא מקום מתאים”.

אם מדובר ברילוקיישן ללא ילדים, ממליץ סבו להתחיל בתהליך חודש מראש לכל הפחות. “זוג או יחיד ללא ילדים צריכים כסף להתחלה ודירה. אני אציע למצוא להם דירה זולה כדי שיוכלו להתחיל ממשהו”. במקרה שיש ילדים יש צורך במספר חודשים של הכנה כדי לוודא רישום לבתי הספר ולגנים, שעלול לכלול רשימות המתנה. 

“לפעמים אנשים פונים אליי עוד לפני שהם סוגרים חוזה עבודה, כדי לברר עלויות של בתים, בתי ספר וכו’. כך הם יכולים לנהל משא ומתן על השכר העתידי מתוך ידיעה”.

 

ואם אני רוצה להשכיר דירה שבבעלותי, למה עליי להיות מודעת?

“הדייר חזק הרבה יותר מבעל הבית”, מדגיש סבו, ומזכיר שחוקי הגנת הדייר בהולנד חזקים, ברורים ומסודרים. לפיכך, לפני שנכנסים לעימותים מיותרים עם השוכרים, ממליץ סבו לבדוק היטב היכן אתם עומדים מבחינה משפטית. למשל, לבעל הבית אסור להעלות סתם כך את שכר הדירה, ואסור לו להעלות אותו מעבר לשיעור מסוים. גם הוצאת הדייר מהדירה אינה פשוטה.

“כדאי להיות מודע לחוקים”, מדגיש סבו. הדייר יכול לפנות לייעוץ משפטי ובעל הבית יכול להפסיד בקלות במשפט. סבו גם ממליץ להשכיר את הנכס דווקא לזרים שמגיעים לעבוד לתקופה מוגבלת (expats) “כי במקרה הגרוע ביותר הם עוזבים אחרי שנה או שנתיים”.

והעצה הטובה ביותר? “להתנהג עם הדייר כמו בני אדם, לעבוד בשיתוף פעולה ולא להילחם. אל תשכחו למה באתם להולנד, לא כדי להסתבך במאבקים משפטיים, גם אם החוק לצדך ויגן עליך”. העצה הזו תקפה כמובן לשני הצדדים, מדגיש סבו, וגם לגבי השכנים. “כאן יזמינו לך משטרה מיד אם תעשה רעש לשכנים, גם בלי לפנות אליך קודם ולבקש שקט. לא צריך להיבהל, פשוט להנמיך את המוזיקה”.

ולסיום, בענייני שכנים, המלצה של סבו: “שכרתם דירה? תקנו בקבוק יין ב-5 עד 7 יורו, לא יותר כדי לא להביך, תביאו לשכנים כמתנת כניסה מכם, בלי לצפות שהם יעשו משהו דומה עבורכם קודם”.

כותבת ועורכת תוכן, בעלת ניסיון עשיר בעריכת חדשות ובתרגום (ynet, וואלה!, nrg). נשואה להולנדי חובב עברית, ולומדת לחבב הולנדית. דוקטורנטית בהפסקה, אוהבת לכתוב, לקרוא, לערוך ולטייל. חיה בליידן ומתגעגעת לתל אביב.

  • אנונימי
    03/12/2015 at 20:26

    שלום רב,
    אני מאוד מקווה שאנשי האתר לא ימחקו תגובה זו, כפי שהסכימו לפרסם כתבה שיווקית יתנו מקום גם לתגובה מהצד השני.

    בעקבות חוויה אישית שלי ו-3 מקרים נוספים שפנו אלי וחלקו איתי את הסיפור שלהם, אני מאוד ממליץ להיזהר משירות התיווך של דב סבו. במקרים השונים המאפיין החוזר הוא ניצול והפעלת לחצים, עלינו אנשים שרק הגיעו למדינה חדשה, לא בעלי כסף רב ומחפשים דירה – כולם קיבלו הצגות של דירות שלא מתאימות להם ולא מה שביקשו – אם מבחינת תנאי הדירה ומצבה, אם מבחינת מיקום בנוסף לכך – לכל אחד הסיפור הפרטי שלו. על כולם הופעלו לחצים לסגור דירה במהירות כיוון שאין להם סיכוי למצוא שום דבר טוב יותר או אחר במחיר שהם מחפשים וזאת כאשר מדובר בשקר מפורש – מה שאנחנו יודעים רק היום לאחר תקופה והיכרות עם העיר, וכולם ביזבזו זמן וכספים לא נחוצים, אם במקרה האישי שלי מעט כי הצלחתי להבין ש”מורחים” אותי ולבסוף עברתי לתיווך אחר (חברה מקומית, אחת משלושת הגדולות בעיר) ובמקרה של אחרים – חתימה על חוזי דירות ותשלום כל חודש של מאות יורו יותר ממה שהדירה שווה. נאמר לי מאחד המתלוננים שדב אישית אמר “ידעתי שאתם בלחץ, הרשתי לעצמי לקחת מחיר מאוד גבוה” בהתעמתות על הנושא.

    לסיכום:
    במיוחד למי שבלחץ, מי שיש לו בעיה כלשהיא ומנסה להעזר ב”חבר” ישראלי שמכיר את השטח, מי שמחפש איך לחסוך – לא לחשוב שנמצא מי שיעזור אלא להיפך להיזהר מאוד.
    המון ישראלים בעיר ממליצים עליו ואני לא מבין למה, אולי לחלקם הוא באמת עזר וזה אחלה, הוא מתנהג מאוד נחמד וכנראה שמי שלא נכווה שמח להמליץ, אבל יותר מידי זוגות צעירים כבר קיבלו את הצד הרע שלו.

    טיפ נוסף:
    חברות התיווך הגדולות ידעו לעזור גם עם בעיות שונות מיוחדות, ואף טוב יותר. שווה לדבר איתם ולבדוק הכל בלי להתבייש.

  • מתן חודורוב השתגע: פיקוח על שכירות הוא יוזמה מסוכנת
    10/02/2017 at 07:03

    […] אחת ההשלכות של חוקי הגנת הדייר הנוקשים היא שמשכירים מעדיפים להשכיר דווקא לזרים שבאים לזמן מוגבל, או לסטודנטים וקשישים – […]

  • Zahi elayan
    30/03/2018 at 19:51

    מעונין לשכור דירה בדרום הולנד באזור sprundel

  • דוד שטלריד
    04/07/2019 at 08:13

    מעוניין לשכור דירה עבור סטודנט בעיר רוטרדם לתקופה ארוכה

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*