לתושבי כרונינגן נמאס, והם רוצים להרעיד את האדמה גם בהאג. תושבים זועמים מהפרובינציה הצפונית הגיעו לפני כשבועיים להפגין מול ישיבת הפרלמנט ההולנדי בהאג כשהם זועקים כי בתיהם הממוקמים מעל שדה גז ענק מתמוטטים ואילו המשאבות ממשיכות בלא הרף. ייתכן שבעקבות רעש האדמה האחרון עומדת להשתנות המדיניות בעניין כריית הגז.
אבל נחזור רגע להתחלה האופטימית של הפרשה. בקידוח ניסיון שנערך ב-1959 בעיירה זיירייפ שבפרובינציה כרונינגן התבשרו הקודחים כי הם גילו שדה גז טבעי ענק ולאחר מדידות נקבע כי מדובר בשדה הגדול מסוגו בעולם באותה עת. שלוש שנים לאחר מכן החלה הפקה של גז על ידי חברה שהוקמה לצורך כך בידי שתי ענקיות הנפט “של” ו”אקסון”. השאיבה התנהלה במרץ ובהצלחה רבה ובמהרה תפס השדה את מקומו כאחראי ל-50% מהתצרוכת הכללית של הולנד.
גם כיום, לאחר הפקה של יותר ממחצית הגז, מדורג שדה הגז של כרונינגן כגדול ביותר באירופה וכעשירי בגודלו בעולם.
ואולם בעשר השנים האחרונות החלה האדמה לרעוד בכרונינגן וזאת כתוצאה ישירה מהכרייה האינטנסיבית של הגז המצוי בעומק האדמה, כרייה שיצרה שינויים גיאולוגיים תת-קרקעיים משמעותיים אשר החלו לגרום לתופעות סייסמיות. נעשו ניסיונות שונים לדחוס מים במקום הגז שנשאב ופתרונות הנדסיים אחרים אך ללא הצלחה מרובה.
ב-2014 ,לאחר הפגנות ולחצים שהפעילו תושבי הצפון ונציגיהם, החליטה הממשלה להתחיל לצמצם את כמויות הגז המופקות בשדה שבכרונינגן, וכך מכמות שנתית של כ-54 מיליארד קוב גז שהופקו בשנת 2013 צפויה השנה כמות של 21.6 מיליארד קוב בלבד. אך הדבר לא מספק את 3,500 תושבי האזור אשר התאגדו בתביעת ענק לפיצויים עבור נזקים שנגרמו ללא פחות ממאה אלף בתים. הם, יחד עם שאר תושבי האזור דורשים הפסקה מוחלטת של כריית הגז בכרונינגן.
התמונה השתנתה כאשר את האזור פקד לפני כשבוע רעש אדמה נוסף והפעם בעוצמה של 3.4*. מוקד הרעש היה בדיוק בזיירייפ ומעל לשדה הגז והרעד עצמו הורגש גם במרחק של עשרה קילומטרים מהמקום. אירוע חריג כזה לא יכול היה לעבור בלא תוצאות בזירה הפוליטית ואכן לאחר מכן ביקר שר הכלכלה אריק ויבס (Eric Wiebes) בכרונינגן והביע את תסכולו מכך שהפיצויים לתושבי האזור מתמהמהים להגיע. הוא כינה את רעש האדמה “קריאת השכמה” ואמר: “האנשים כועסים וחסרי אונים…כמדינה, אנחנו לא יכולים להניח לאנשים במצב כזה להמתין זמן כל כך רב”.
ויבס הכריז עוד כי הוא נותן לחברות הגז אזהרה והנחייה חריפה להיערך להפסקת השימוש בשדה בכרונינגן לחלוטין בתוך ארבע שנים ועד לשנת 2022.
ייתכן שבעקבות זאת נראה עוד ועוד טורבינות רוח להפקת חשמל ברחבי הולנד, וייתכן שהמיזמים להקמת חוות טורבינות בלב הים הצפוני גם יקבלו תאוצה – כי רוח ,כמו שקל מאד להרגיש, לא חסרה לנו כאן…
* עוצמה של רעש אדמה נמדדת במספר עשרוני ללא השימוש ב”סולם ריכטר”
לקריאה נוספת :
https://nltimes.nl/2018/01/08/hardest-earthquake-five-years-hits-groningen
Lior
01/02/2018 at 10:35מה המרחק של האסדה מהחוף?
Related Articles
קפה משפטי – תוכנית חדשה
ההפגנה בדאם מעוררת זעם על ראשת אמסטרדם
דאצ’ניוז: רוטה: “ניתן לצאת לחופשה באירופה”