דאצ’ניוז: בחירות מחוזיות, התעללות בכרטיסנית הרכבת ועוד

ביום רביעי (18.03) היו בחירות מחוזיות בהולנד והתוצאות פורסמו למחרת. במקום הראשון, עם פחות קולות מפעם שעברה (15.8% השנה לעומת 19.5% ב-2011), נמצאת מפלגת ה-VVD, מפלגת ראש הממשלה הנוכחי. בארץ אמנם היא תחשב למפלגה די שמאלנית, אך בהולנד עמדות המפלגה נחשבות לימניות. מפלגת העבודה ההולדית (PvdA) צנחה ל10% מהקולות לעומת ה17% ב-2011 ומפלגת D66 המרכזית עולה שוב עם 12.3% מהקולות לעומת 8.3% ב-2011.

כמות המצביעים היתה בשפל – רק 47.5% מבעלי זכות הצבעה הגיעו לקלפיות, לעומת ה-56% שהגיעו ב-2011. זהו טרנד שהתחיל ב-1978, כאשר כ 79.1% מהמצביעים הגיעו לקלפיות. גם טרנד אחר נמדד השנה – אנשים שגרים בעיריות עשירות הצביע בעבור מפלגות ימניות ואנשים שגרים בעיריות עניות הצביעו בעד מפלגות שמלאניות.

 

Coeur dessiné dans la neige
Aard van der Steur

בעקבות פרישתו של שר המשפטים וואן סטלטן (Van Stelten) מונה שר חדש ביום שישי (20.03) – ארד וואן דר סטור (Aard van der Steur) בן ה-46 וסגנו קלאס דייקהוף (Klaas Dijkhof) בן ה-34. וואן דר סטור טוען שווינסטון צ’רצ’יל, ראש ממשלת אנגליה בזמן מלחמת העולם השניה, הוא השראה גדולה עבורו. הא מתכוון להפעיל את משרד המשפטים בצורה ליבראלית (ימנית) והוא “לא מתכוון להתפשר על עקרונותיו”. כבר בזמן ילדותו בשנות השמונים התעניין השר בפוליטיקה והשתתף בלא מעט הפגנות. הוא החל את הקריירה הפוליטית שלו במועצות העיר של ווארמונד (Warmond).

דייקהוף גם יוצא דופן – המגזין Cosmopolitan ההולנדי הכתירו בתור “הפוליטיקאי הכי חזק, חכם וסקסי” בהאג ב-2011. דייקהוף למד משפטים בטילבורח (Tilburg) וסיים שם דוקטורט. הקריירה הפוליטית שלו די צעירה – היא החלה רק ב-2007 כאשר הוא קיבל את תפקיד המזכיר של ה-VVD בברדה (Breda) וב-2010 קיבל מקום במועצת העירייה של ברדה. בזמן שרותו בפרלאמנט ההולנדי עסק דייקהוף בנושאים אקטואלים, במיוחד באבטחת סייבר ובשיבת ג’יהאדיסטים להולנד. במסגרת תפקידו כסגן השר יתווך דייקהוף בין המשרד לפרלאמנט.

 

Coeur dessiné dans la neige
תמונה מתוך: www.metronieuws.nl

חלק מהשוטרים בהולנד מרגישים לא מוערכים. לכן החליטו השוטרים מיחידת זיילנד-ווסט-בראבאנט (Zeeland-West-Brabant) להפגין ביום שבת (21.03) בצורה ייחודית: נסיעה במהירות של רק 60 קמ”ש על האוטוסטרדה בין 10:00 ל-11:00 (המהירות המינימאלית היא 50 קמ”ש והמהירות המקסימאלית היא בין 100 ל-120 קמ”ש). זו לא ההפגנה הראשונה של המשטרה השנה, ביום חמישי (19.03) החליטה משטרת האג להרעיש עם הסירנות, הצופרים ומנועי מכוניות המשטרה. ההפגנות מתבצעות על רקע משא ומתן בין ועד השוטרים להנהלת המשטרה בעניין הסכם השכר הקולקטיבי ותחושת השוטרים שעבודתם אינם מוערכת מספיק. אחת מדרישות השוטרים היא הערכה רישמית והכרת תודה על עבודתם ותיפקודם בתיק של וואן סטלטן, שר המשפטים שפרש בשבוע שעבר. משטרת האג הבטיחה שכל עוד המשא ומתן יימשך, יימשכו הסירנות והצופרים בכל יום שישי ובכל שבוע הם יימשכו ליותר ויותר זמן (ביום שישי האחרון העניין נמשך כ-60 שניות). עד שהמשא ומתן יסתיים החליטו השוטרים לא לעצור אף אחד (אך לתת קנסות) כאשר מדובר בעבירות חמורות ולתת אזהרה במקרים פחות חמורים.

 

כפי שדווח, לפני שבועיים עבר נוסע רכבת את כל הגבולות כאשר הכה ופצע כרטיסנית, מה שהוביל לקמפיין תמיכה מאסיבית ב-NS (Nederlandse Spoorwegen), שירות הרכבות ההולנדי. עובדי שירות הרכבות קיבלו פרחים, חשבון טוויטר שתורם קאפקייקס לעובדים נוצר, העצומה נחתמה על-ידי יותר מ-8000 אנשים. ביום חמישי (19.03) הודו עובדי השירות העלו וידאו תודה ליוטוב בו הם מודים לנוסעים ולתמיכתם.

 

Coeur dessiné dans la neigeיום שישי (20.03) היה יום השמחה הבינלאומי, ואכן היה שמח גם בהולנד – היה ניתן לראות ליקוי חמה חלקי גם בהולנד. באיי פארו שמצפון לאנגליה היה ליקוי חמה מלא במשך שתי דקות מלאות – והתמונות המרהיבות פורסמו ברחבי העולם. ליקוי חמה היא תופעה המתרחשת כאשר הירח עובר בין כדור הארץ לשמש ומטיל את צילו על כדור הארץ.

 

Rethink-UvA-Englishהסטודנטים והמורים עדיין מתבצרים בבית הבתולות, אך ביום שישי (20.03) היתה סוף-סוף התקדמות; אוניברסיטת אמסטרדם הקימה שתי וועדות על-מנת להפוך את הנהלת האוניברסיטה ל”יותר מודרנית”. הסטודנטים מפגינים כבר חמישה שבועות בגלל חוסר ההשפעה שלהם על האוניברסיטה, והאוניברסיטה לאט-לאט נכנעת לדרישות, אחת-אחת. בינתיים הסכימה האוניברסיטה: לתת לסטודנטים יותר כוח במועצות האוניברסיטה, להיות “יותר פתוחה” בענינים הפיננסיים וכן להשתמש באולם הבניין שבו הסטודנטים מתבצרים לדיונים פתוחים. דובר ReThink UvA, אחד הארגונים שיזם את ההפגנה ואת כיבוש הבניין, אמר שהסטודנטים שמחים שהנהלת האוניברסיטה החליטה לעבוד יחד איתם אך טען ש”דרישות הסטודנטים עדיין לא רוצו”.





אוריה בעל תואר שני במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ליידן ומתמחה בקונפליקטים אסימטריים. נולד בהולנד, עבר לארץ בגיל שנתיים וחזר להולנד ב-2002 עם משפחתו. הוא אוהב להתפלסף ולדון בתאוריות יחסים בינלאומיים, לטעום וויסקי וקפה, אוהב ספורט, צילום, עיצוב גראפי וג'אז.



  • עמית רבין
    22/03/2015 at 21:03

    תודה על העדכון, נהנה לקרוא אתכם 🙂

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*