דאצ’ניוז: אנטישמיות באמסטלווין, צניחה היסטרית של היורו, סמים ועוד

Coeur dessiné dans la neige
צילום: Dichtbij.nl

ביום שלישי (10.03) התגלו מדבקות מחרידות “לא מקבלים כאן יהודים” על חלונות שתי חנויות באמסטלוויין (Amstelveen). המדבקות, עם ציור של אף גדול (המתייחס לסטראוטיפ של יהודים בעלי אפים גדולים) עם קו אדום החוצה את הציור (כמו תמרור), הודבקו על-ידי אלמוניים. אחד מהסטיקרים הודבק בקצביה והאחר בחנות אסיאתית. סטיקרים אלה דומים מאוד לסטיקרים שנמכרו (אולי חולקו?) בעבר לאוהדי פיינורד (Feyenoord), מועדון הכדורגל של רוטרדם – יריבים וותיקים של אייאקס (Ajax), מועדון הכדורגל של אמסטרדם שקיבל את שם החיבה “היהודים”. הרשויות ההולנדיות קראו לתושבי אמסטלוויין ללחום בחוסר הסבלנות והודיעו שהם יילחמו בתופעה זו מיידית.

 

ביום שבת (14.03) התגלתה שגיאה של משרד החינוך ההולנדי – הרשות האחראית להלוואות לסטודנטים, DUO, שלחה גובי חובות לעשרת אלפים סטודנטים ללא הצדקה, כך טוען איחוד הצרכנים KASSA. עשרת אלפי הסטודנטים אכן היו חייבים כסף לרשויות על דמי חינוך, אך הם לא היו מודעים לחובות ולא קיבלו שום אזהרה מהרשויות שהם חייבים כסף. בנוסף לקנס היה על הסטודנטים גם לשלם את עלויות גובי החוב – 300 יורו. בעקבות התקרית החליט ה DUO לספוג את סך כל עלויות גובי החוב – כמיליון יורו.

 

ביום שישי (13.03) פורסם שהיורו בשפל שיא (כמעט 1:1 ביחס לדולר); ערכו של היורו לא היה כל כך נמוך מאז 2003. צניחה זו קרתה בעקבות החלטת הבנק המרכזי הארופאי (ECB) להכניס למחזור יותר ויותר מהמטבע. לצניחה זו יש גם חסרונות וגם יתרונות – יותר קל לייצא מוצרים למדינות שלא משתמשות ביורו כמו אנגליה וארה”ב (אך מומחה בכתבה המקושרת מזהיר שזה ייקח זמן מה) ומטבע יותר זול מעודד השקעה. יש גם לציין שרוב המדינות אליהן הולנד מייצאת מוצרים ומספקת שירותים הן מדינות מגוש היורו – והרבה מדינות המשתמשות במטבע חלש יותר – כמו דנמרק, שוודיה ופולין, ולוא דווקא מדינות המשתמשות במטבע חזק יותר (כגון אנגליה). לעומת זאת, פירושו של יורו זול הוא שייבוא מוצרים נהפך ליקר יותר. זה נכון במיוחד למוצרים חיוניים, כגון נפט.

 

press
איוו אופסטלטן (Ivo Opstelten) וסגנו פרד טייבן (Fred Teeven) במסיבת העיתונאים. צילום: nos

ביום שני (9.03) התפטרו שר המשפטים ההולנדי וסגנו, לאחר שהתברר ששר המשפטים שיקר במשך שנים רבות על סכום כסף שהוא שילם לסוחר סמים לפני 15 שנה. השר – איוו אופסטלטן (Ivo Opstelten) וסגנו פרד טייבן (Fred Teeven) טענו שהחזירו “רק” כ-2 מיליון גילדן (כמיליון יורו היום), אך ביום שני נמצאה הוכחה דיגטלית שסוחר הסמים קיבל כ-4.7 מיליון גילדן, סכום השווה לכ-2.1 מיליון יורו היום. שני האישים, החברים במפלגה היושבת בקואליציה נכון לכתבה זו, התפטרו באותו יום. ראש הממשלה והמלך קיבלו את התפטרותם. שני האישים נחקרו מאז מרץ 2014 ושאלות רבות נשאלו בעקבות התגלית: מדוע קיבל סוחר הסמים (.Cees H) טיפול בכפפות משי ומדוע הסכימו האישים לעסקה זו?

שני האישים טוענים בינתיים שהכסף אינו לא-חוקי, מכיוון שהמדינה לא מסוגלת להוכיח שהוא לא-חוקי, אבל העובדה שהם שיקרו מונעת מהם להמשיך לשרת בעמדתם.

 

הבחירות בדרכן – עוד פחות משבוע עד לבחירות (18.03). עדיין לא יודעים בעבור מי להצביע? לאחרונה הושק אתר עם שאלות (בהולנדית), שמשווה את תשובותיך לעמדות מפלגות הולנדיות שונות. השאלות לא נוגעות במדיניות חוץ אפילו פעם אחת, ועסקות במיוחד בכלכלה ההולנדית ובחלוקת התקציב – מה הממשלה ההולנדית ממנת, מה עיריות שונות ממנות ומה המדינות\פרובינציות השונות צריכות לממן.

ביום שישי (13.03) פורסמה כתבה שמשווה את הבחירות בהולנד לבחירות בארץ – המצע הכלכלי של המפלגות בארץ לכאורה לא כל כך מעניין את הבוחרים לעומת המצע הבטחוני והמדיני. דיק לורדייק (Dick Leurdijk) ממוסד קלינגנדאל (Clingendael) ליחסים בינלאומיים מסביר שמנטליות זו היא תוצאה של הקונפליקט הישראלי-ערבי; אנשים לכאורה לא מעוניינים כל כך בכלכלה וביוקר המחיה כשטילים נופלים להם על הראש.

 

rabiחסידי הרב ברלנד אמנם היו אמורים לפנות את הפארק בו הם שהו עד יום שני (09.03), אך הם החליטו לערער על החלטה זו וניגשו לבית המשפט באותו יום שני על-מנת לפתוח משפט חירום. חסידי הרב טוענים שלא נתנו להם מספיק זמן למצוא איזור מגורים חלופי בטוח. בנוסף העבירו החסידים ביקורת על הכינוי שקיבל הרב ברלנד בהולנד – ‘רב הסקס’ (Seksrabbijn) – וטוענים שיש להמנע מכינוי זה עד שהרב יורשע, אם יורשע כלל. הרב ברלנד נמצא בהולנד זה מספר חודשים ומנסה למנוע את הסגרתו למדינת ישראל באמצעות הליכים משפטיים מאז פברואר.

 

students amsterdam
צילום: ANP

יש התקדמות במשא-ומתן עם הסטודנטים המבוצרים בבית הבתולות באמסטרדם. ביום שני (10.03) החליטה הנהלת האוניברסיטה של אמסטרדם (המוכרת גם כ-UvA) להתפשר על חלק מדרישות הסטודנטים – במיוחד בהפיכת ההנהלה עצמה ליותר דמוקרטית – לאחר שמספר מרצים הצטרפו לסטודנטים בבית הבתולות באותו יום. אחת מדרישות הסטודנטים היא שגוף בלתי תלוי יחקור את מצבה הכלכלי של האוניברסיטה. עד כה היו רק שמועות שמרצים לקחו חלק בהתקוממות הסטודנטים, אך זו הפעם הראשונה שהשמועות אוששו. ביום שלמחרת (11.03) פורסמה כתבה מדאיגה – הנהלת אוניברסיטת אמסטרדם יצרה לכאורה רשימה של המורים המשתתפים בהפגנה עם הסטודנטים, אך מטרת הרשימה עדיין לא ברורה. האיגוד המקצועי FNV – אחד האיגודים הפופולאריים בין הצעירים – הביע את תמיכתו בסטודנטים לכאורה.

 

ביום שלישי (11.03) פורסם שאותו זאב שהתגלה במזרח הולנד בשבוע שעבר החליט לעזוב את ארץ השפלה וחזר לגרמניה. זו היתה הפעם הראשונה מזה 150 שנה שראו זאב בתוך גבולות הולנד. ניתן לעקוב אחרי השתלשלות האירועים (כולל איפה הזאב נראה במשך שהייתו) כאן.

 

ולסיום סיפור חיובי. ביום שבת פורסם ששתי שוטרות מצאו טלפון ברחובות אמסטרדם ואיתרו את בעליו בצורה יצירתית: סלפי (selfie – פירושו צילום עצמי)! הן השתמשו במצלמת הטלפון ופרסמו את התמונה בעמוד הפייסבוק של בעל הטלפון וגם הודיעו שהן מצאו את הטלפון ואיך בעל הטלפון יכול ליצור איתן קשר. בנוסף לשבחים על הגישה היצירתית, היו לא מעט תגובות שהראו עניין בשוטרות עצמן – מסתבר שהרבה אנשים חשבו שהן מושכות ולא היססו להצהיר זאת!





אוריה בעל תואר שני במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ליידן ומתמחה בקונפליקטים אסימטריים. נולד בהולנד, עבר לארץ בגיל שנתיים וחזר להולנד ב-2002 עם משפחתו. הוא אוהב להתפלסף ולדון בתאוריות יחסים בינלאומיים, לטעום וויסקי וקפה, אוהב ספורט, צילום, עיצוב גראפי וג'אז.



  • עליזה
    22/03/2015 at 09:32

    הסיפור על התפטרות שר המשפטים אינו מדויק.
    הפרקליטות לא שילמה לעבריין שום כסף שהוא.
    חשבון בנק שלו בלוקסמבורג, שהוקפא לבקשת הולנד, הופשר לאחר שהסתבר שהאפשרות לעקל את הכסף בו אינה אפשרית עוד, מאחר שהמועד לכך פקע.
    העסקה בין הפרקליטות והעבריין (שלא טופל בכפפות של משי, אלא ישב 6 שנים בבית הכלא השמור ביותר שבפוחט) הייתה להפשרת החשבון בלוקסמבורג כנגד תשלום קנס מצדו בגובה 750 אלף גולדן.
    שר המשפטים התפטר מאחר שהמסמכים המעורבים לא נמצאו על ידי המערכת הפקידותית במשרדו, בעוד העיתונים הצליחו כנראה בקלי קלות.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.*