כוננות בבריסל: מתגבור כוחות צבא ומשטרה ועד לפשיטה בכל הבתים בעיר מולנבייק, וגם: האם יש פיתרון לטלפונים ניידים המסכנים חיים? הראפר המרגש, ולסיום, פינת החמד שלנו עם מספר חיות מגניבות
רמת הכוננות והחרדה בבריסל עלתה: מצפים לאירוע טרור
במהלך סוף השבוע האחרון הועלתה רמת הכוננות נגד אירוע טרור בבריסל לדרגה 4, שהיא הדרגה המקסימלית. ראש ממשלת בלגיה, שארל מישל, הסביר לעיתון הבלגי, De Standaard, כי העלאת רמת הכוננות הוכרזה בעקבות מידע מוצק וממשי לגבי פיגוע טרור בסדר הגודל של שרשרת אירועי הטרור שהיכו בפריס בשבוע שעבר.
כתוצאה מהכרזה זו, ננקטו צעדים מיידיים:
- בוטלו מספר אירועים גדולים רבי משתתפים שאמורים היו להתקיים
- תוגברה משמעותית נוכחותם של כוחות אבטחה בתחבורה הציבורית, והושבתה פעילות הרכבת התחתית בבריסל עד יום ראשון אחר הצהריים
- תוגברה נוכחות כוחות צבא ומשטרה ברחבי בריסל
העלאת רמת הכוננות מדרגה 3 לדרגה 4 משמעותה כי “קיים איום ממשי וקרוב” לפיגוע טרור. הגוף המתאם לניתוח רמת האיום (OCAD) הנחה את הציבור בלילה שבין שישי לשבת לנקוט אמצעים להבטחת ביטחונם האישי: להימנע ממקומות בהם מתרכזים אנשים רבים כגון אולמות מופעים, תחנות רכבת, שדות תעופה ומרכזי ערים. הציבור הונחה לשתף פעולה עם בדיקות בטחוניות ולהישמע אך ורק להוראות מגופים ממשלתיים ומהמשטרה.
עדיין לא ידוע כמה זמן תימשך רמת הכוננות המוגברת. ביום ראשון התקיימה ישיבה נוספת של OCAD (תוצאותיה עדיין אינן ידועות בעת כתיבת שורות אלו).
ביתר חלקי המדינה הושארה רמת הכוננות על דרגה 3 “איום אפשרי”. במהלך השבוע החולף הועלתה כבר רמת הכוננות מדרגה 2 ל-3 בעקבות שרשרת הפיגועים בפריס. הגברת הכוננות מדרגה 3 ל-4 נעשתה לאחר שהתברר כי סאלח עבדאסלאם (Saleh Abdeslam), אחד החשודים בתכנון הפיגועים בפריס, נמלט. כוחות משטרה בינלאומיים מנהלים כעת מצוד אחריו.
OCAD המליץ בין היתר לבטל את משחקי הכדורגל בליגה הראשונה והשנייה שתוכננו לסוף השבוע. בסופו של דבר הוחלט בהתאחדות הכדורגל הבלגית כן לאפשר את קיומם של משחקי הליגה הראשונה. ב-Vilevoorde בוטל אירוע הגעתו של סינטר קלאס לעיר. בשדה התעופה בבריסל (Zaventem) לא ננקטו אמצעי ביטחון נוספים.
שר הפנים הבלגי יאן ימבון (Jan Jambon) רוצה לערוך ביקורות בכל בתי התושבים בעיירה מולנבייק (Molenbeek). בראיון לעיתון הבלגי Het Nieuwsblad, אמר השר, אשר מונה לאחראי על טיפול ממוקד בעיירה מולנבייק, כי זהו צעד הכרחי על מנת לטפל ברדיקליזציה בעיר: “זה בלתי מתקבל על הדעת שאיננו יודעים מי בדיוק מתגורר בעיר. בכמה וכמה דירות בעיר רשומים שני תושבים, אך בפועל מתגוררים בהן עשר נפשות”. על פי השר, 85 מתוך 130 אנשי דאע”ש ששבו מסוריה לבלגיה מתגוררים בעיירה.
ראש הממשלה הבלגי סירב למסור פרטים על חקירות ופעילויות מנע המתנהלות בבלגיה, בצרפת ובמדינות אחרות. הוא ביקש מהתושבים להישאר רגועים ולהימנע מלהיכנס לחרדות: “זהו איום רציני, אך אנו עושים כל שביכולתנו, בשיתוף עם שירותי הבטחון, על מנת לשמור את המצב תחת שליטה”.
(מקור: NRC, De Standaard הבלגי, Het Nieuwsblad הבלגי)
תרימו את העיניים מהטלפון הנייד!
ובמעבר חד מאוד מהנושא הקודם, הסתכלו סביבכם, הסתכלו על עצמכם ואמרו לעצמכם בכנות: כמה פעמים קרה לכם ש (כמעט) נכנסתם בעמוד ברחוב, נדרסתם על ידי רוכב אופניים, נעצרה מולכם מכונית בחריקת בלמים בעת שחציתם את הכביש, והכל בגלל מה? בגלל שלא יכולתם להתאפק מלבדוק מה התחדש בדקות האחרונות בחשבון הפייסבוק/אינסטגרם/פינטרסט שלכם…
לבחור השוודי בן ה-29, יאקוב סמפלר (Jacob Sempler), זה באמת קרה: “הלכתי לעבודה ותוך כדי כך גללתי את עמוד האינסטגרם שלי, ופתאום מימין חלפו על פני במהירות אופניים ולאחר מכן רכב. כמעט נדרסתי, וכל זה רק בגלל שהסתכלתי על תמונות של גורי חתולים, אוכל, ו-selfies של החברים שלי”. גם לקולגה שלו אמיל טיסמן בן ה-30 נשמע הסיפור מוכר. “חשבנו שנינו שזה מוזר שאנשים לא מוזהרים מפני העניין הזה. אנחנו מסתכלים כל היום על מסך הטלפון שלנו ולא רואים בכלל מה נעשה סביבנו”.
הם החליטו לפיכך ליצור כמה תמרורי אזהרה, תמרורים משולשים שבהם נראים גבר ואישה הולכים, בעודם מתבוננים בשקיקה במסך הסמארטפון שלהם. בסוף השבוע שעבר הם תלו שלושה שלטים כאלו במרכז שטוקהולם. בלוגר אחד שראה את אחד התמרורים הללו כתב עליו בבלוג שלו, וכך הגיע העניין לתשומת לב התקשורת בשבדיה. מפה לשם התחיל העניין לצבור תאוצה כאשר בחברה המפעילה את הרכבת התחתית ביקשו להזמין את השלטים הללו כדי לתלותם בתחנות המטרו על מנת להסב את תשומת ליבם של הנוסעים שיזהרו בצעדיהם כשהם נכנסים או יוצאים מהרכבת. אחרי זמן מה כתבה המשטרה בטוויטר שלה שזה רעיון די “קול”. אולם אז השמיעה העירייה את קולה: זה אכן רעיון נחמד, אך יש להוריד את השלטים מכיוון שהם אינם חוקיים. סמפלר אומר בחיוך כי “הרבה אנשים אמרו לנו שהם חלפו ליד השלטים שלנו ובכלל לא הבחינו בהם כי היו העיניים שלהם היו נטועות בטלפון שלהם”.
סמפלר אומר כי מאז שתלה את התמרורים הללו, הוא הפך להיות להרבה יותר מודע לתדירות בה הוא בודק את מסך הטלפון שלו. השניים אומרים כי הם שמחים שהתמרורים האלה העלו את הנושא על סדר היום הציבורי: “השגנו את מה שרצינו, יצרנו מודעות”.
תמונות באתר הבית של יאקוב ואמיל: http://jacobandemil.com/#/new-page-1
ובאותו עניין: במוסף Well של הניו-יורק טיימס התפרסם בסופ”ש האחרון המאמר הבא:
Feeling Woozy? It May Be Cyber Sickness
(מקור: NRC)
בוכים עם הראפר Ali B
קשור ולא קשור לנושא הראשון: מסתבר כי חיירט וילדרס, חבר הפרלמנט הידוע בדיעותיו נגד המוסלמים באשר הם, איבד את המקום הראשון במדד האישיות הכי פופולרית בשיח הרב-תרבותי המתקיים בהולנד. את מקומו תפס הראפר Ali B, המכונה בהולנד knuffelmarokkaan (knuffel-בובת פרווה). כך, מכל מקום, סבור ה-Economist הבריטי, שהקדיש לראפר המצליח ממוצא מרוקאי טור, בו הוא סוקר את התרומה החיובית שתורם הראפר לדיון הציבורי בהולנד.
במאמר מתואר Ali Bouli כראפר מצליח שהפך לדמות ציבורית ומודל לחיקוי לנוער הולנדי-מרוקאי. העובדה שהציבור ההולנדי אימץ את Ali B לחיקו נעוץ על פי ה-Economist באופיו הפתוח ואישיותו הרכה והנעימה. Ali B מצליח לגעת בכל סוגי האוכלוסיה: בין אם זה בזכות החיבוק עם המלכה לשעבר ביאטריקס ב-2005 או ההופעה המרגשת שנתן בתוכנית סיום העונה של De Wereld Draait Door במאי האחרון – הוא גורם לאנשים לבכות.
(מקור: NRC, The Economist הבריטי)
Animals Are Awesome Too! Humans / People Are Awesome
ואיך אפשר בלי כמה חיות לסיום… הסרטון הבא הופיע בחלק המומלצים של פיד היוטיוב שלי. הכותרת של הסרטון משכה את תשומת ליבי. אני מתנצלת מראש על מוסיקת הרקע המעט בלתי נסבלת בסרטון הזה… המילים ברקע השיר הרבה יותר חשובות – ממליצה לכם להחזיק מעמד עד סופו ולהתמקד בחיות 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=VEW1CMgNvRk
(מקור: פיד היוטיוב של עבדתכם הנאמנה)