כמו בישראל, גם בהולנד מציינים את יום הזיכרון בסמיכות לחגיגות העצמאות. ב-4 במאי מציינים ההולנדים את יום הזיכרון שעל פי הגדרתו מיועד לזכר “כל הקורבנות, אזרחים כחיילים, שנפלו או נרצחו בממלכת הולנד או ברחבי העולם מאז פרוץ מלחמת העולם השנייה, במצבי מלחמה או במשימות לשמירת השלום”. מידע נוסף על אירועי הימים האלה ניתן למצוא באתר הוועדה המארגנת, באנגלית ובהולנדית. הנושא השנתי הוא ההתנגדות לכיבוש הנאצי (verzet).
במרכז יום הזיכרון עומד הטקס הממלכתי בכיכר דאם באמסטרדם, ולצדו טקסי זיכרון בערים ובאתרים הקשורים למלחמת העולם השנייה, כמו למשל מחנות הריכוז שמהם נשלחו יהודי הולנד אל ההשמדה. בשעה שמונה בערב בדיוק מציינים ברחבי המדינה שתי דקות דומייה. רבים ממקומות הבילוי מחרישים את המוזיקה, התחבורה הציבורית עומדת מלכת ומטוסים מנועים מלטוס מעל לכיכר דאם. בהיעדרה של צפירה נקרא הציבור לזכור בעצמו את שתי דקות הדומיה ולכבד אותן. הוועדה המארגנת עורכת לשם כך קמפיין תקשורתי שכולל בין היתר ידוענים שמספרים מדוע הם מקיימים את שתי דקות הדומיה.
לו”ז האירוע המרכזי באמסטרדם:
18:00 דלתות כנסיית Nieuwe Kerk ייפתחו לציבור ובמקום ייערך קונצרט זיכרון מיוחד.
19:20 סיום הקונצרט, האורחים יוצאים לכיכר דאם.
19:50 תחילת טקס הזיכרון והנחת הזר המרכזי על ידי המלך והמלכה.
20:00 שתי דקות דומיה. לאחר מכן ממשיך הטקס. בין היתר כולל הטקס הנחת זרים ופרחים. בכל שנה נערכת תחרות כתיבת שירה לנוער והזוכה מקריא את שירו בטקס.
למחרת משתנה האווירה וההולנדים חוגגים את יום כניעת הצבא הגרמני ואת שחרורם, ונקראים להקדיש מחשבה גם לאלו ברחבי העולם שעדיין נאבקים למען חירותם ומתמודדים עם סכסוכים אלימים. גולת הכותרת של אירועי היום הם “פסטיבלי השחרור” (Bevrijdingsfestivals) הנערכים בכיכרות הערים הגדולות ברחבי המדינה. האירועים כוללים בעיקר מופעי מוזיקה, מצעדי כלי רכב צבאיים ועוד. באתר של כל עירייה ניתן למצוא פרטים מדויקים על האירועים הנערכים בעיר. רבים מהתושבים מניפים את דגלי הולנד, אותם דגלים שנאסרו להנפה על ידי הכובש הנאצי.
מסורת נוספת היא “נאום 5 במאי” ( mei Lezing ). מדי שנה מוזמן דובר מעורר השראה, הולנדי או זר, לשאת דברים בנושא “חירות” במעמד הזוג המלכותי. ב-2015 הנואם היה הסופר הישראלי דוד גרוסמן. בכל שנה הנאום מתקיים בפרובינציה אחרת, והשנה הוא ייערך בפריזלנד. הנואמת היא סטינה ינסן (Stine Jensen), פילוסופית, סופרת ואשת טלוויזיה.
החגיגות מסתיימות ב”קונצרט 5 במאי” על נהר האמסטל באמסטרדם. השנה יופיעו התזמורת הפילהרמונית של רוטרדם והאמנים Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, Bastiaan Everink ו-Noa Wildschut. הקונצרט מועבר בשידור חי בטלוויזיה הציבורית. הקונצרט ננעל בפרידה מהזוג המלכותי, שמפליג מהמקום לצלילי השיר We’ll Meet Again.
Saimon
04/05/2018 at 10:14אולי את רוב האירועים הם מעדיפים לשכוח ? אולי אין במה להתפאר ? לא זכורים מעשיי גבורה של הצבא ההולנדי ,אגב , מי הסגיר את אנה פרנק ? איזה אחוז מיהודי הולנד הושמד ? אז אולי הם בהחלט צודקים בדרכם .
Related Articles
קפה משפטי – תוכנית חדשה
ההפגנה בדאם מעוררת זעם על ראשת אמסטרדם
דאצ’ניוז: רוטה: “ניתן לצאת לחופשה באירופה”