המעבר למגורים באירופה מצריך הסתגלות לשינויים והרגלים חדשים. אחד החשובים שבהם הוא הסתגלות חושי הטעם למקום חדש, אוכל אחר ומאכלים חדשים שבתום שנים של שניצל ופירה ישראלי מתגלים מוצלחים יותר או פחות.
בהולנד מגלים מהר מאד שאת הפלאפל המאכל הלאומי הישראלי, מחליפים בכדורי “ביטר באלן”, כדורים מטוגנים ממולאים בעיסת ראגו, את החומוס כמאכל דגל ים תיכוני יחליף ה”הארינג” עם הבצל והחמוצים, ואת הגרעינים והפיסטוקים יחליפו, אולי, ה”פאטאט” שם קוד לצ’יפס עם רוטב מיונז או חמאת בוטנים. אבל למרות כל הטוב הזה, לפעמים יש געגוע לאיזה טעם אחר, לטעם של בית.
לכן, מה רבה היתה שמחתנו כשגילינו בית קפה ומסעדה אוסטרלית בעיר אמסטרדם “דרובר’ס דוג”, שיש בו מאכלים שחלקם מזכירים את הגיוון של המטבח הישראלי האיכותי, כזה שאפשר למצוא בשיטוט בתל אביב על השדרה ביום קיץ נעים. בסך הכל, אולי קווי הדמיון אינם מפתיעים כל כך, יש לא מעט משותף לאוסטרלים ולישראלים, האקלים החם שמאפשר גידול ירקות ופירות טריים בשפע, הים והדגה שבו, חיבה יתרה לקיילי מינוג, אופי זורם וקליל בחיי היום יום ובמטבח השימוש הנדיב בירקות טריים, כארוחה בפני עצמה ולא כתוספת קטנה וביישנית לצד המנה העיקרית כנהוג במחוזותינו.
שמו של המקום “דרובר’ס דוג” (Drover’s Dog) מרמז על חיבתו של אחד משלושת בעלי המקום, סיימון אוקונור האוסטרלי לכלבים. הדרובר’ס דוג הוא למעשה שמו של הרועה צאן אוסטרלי וגם סיימון הוא בעליו של כלכלב מחמד. לפני 7 שנים הוא עבר להתגורר בהולנד, כאמן המתמחה בקרמיקה ועוסק גם בציור ופיסול שהבין לאחר תקופה קצרה שהוא מתגעגע לאוכל האוסטרלי. לכן, חבר במהרה לגוורדיה אוסטרלית ושותף הולנדי ויחד הם פתחו את המקום הזה לפני שנתיים שהשפה הרווחת בו היא אנגלית אוסטרלית ולא הולנדית. צוות המלצרים ועובדי המטבח רובם ככולם אוסטרלים.
הפריט הראשון שהזכיר לנו את הייחודיות של המטבח הישראלי הוא השימוש בסלק. בישראל, גילו השפים לפני שנים את המרכיב האדמדם מתקתק הזה ועושים בו שימוש במסעדות שף רבות וגם במטבחים ותיקים יותר ועממיים כמו המטבח הרוסי והעיראקי. באירופה, הוא קצת פחות בנמצא, אם כי נראה שלאט לאט הוא מתגנב פנימה. בדרובר’ס האמסטרדמי הופתענו למצוא סלק בהמון וריאציות, למשל, בהמבורגר שלהם. מדובר בהמבורגר איכותי מבשר אנגוס שמוגש עם ריבת בצל בייקון וצ’דר אבל יחסית יקר (15 יורו) ומגיע גם בגירסא צמחונית (14.5 יורו). לצידו של ההמבורגר, אחד הטעימים שנגסנו בהם בהולנד, מוגשים תפוחי אדמה “פאטאט” מתובלנים. לדעתינו, הם היו שמנוניים מדי אפילו לצ’יפס הולנדי. הסלק מככב גם ברול עוף והרול הצמחוני (7 יורו), שהוא המנה האהובה על ההולנדי שלצידי, שף הולנדי לשעבר וטועם צללים בהווה. מדובר במנה טעימה וטרייה שמוגשת, בין היתר, עם ריבת עגבניות מתוקה, מתכון תוצרת בית שמועבר בדורות אוסטרלים מסבתא לבן ונמכר במקום גם בנפרד (4.80 יורו). חובבי הפירות והירקות יגלו שוב שהסלק נמצא גם בשייקים. אני חיבבתי במיוחד את השייק סלק, תפוח, גזר וג’ינג’ר (4 יורו).
אחד המדדים החשובים מבחינתנו לקביעת איכותו של מקום הוא מדד הקפה. שיטוטים ברחבי הולנד הביאו למסקנה שלא בכל מקום ניתן למצוא קפה שיענה על שביעות רצונם של “coffee snobs” כמונו. מעבר לחוזק ולטעם ישנו את עניין החלב והקצף. לעיתים הוא מיימי מדי, לעיתים חסר טעם או סתם בועתי. בדרובר’ס ישנו קפה מצוין שנטחן על ידי אדם ופול מקליית קפה בשם Lot Sixty One. חלב סויה גם הוא בנמצא ובקרוב ימכר במקום גם קפה נטול קפאין.
במחלקת המתוקים ישנן עוגות טעימות עליהן אחראי דווקא שף צרפתי. מחירי העוגות משתנים נעים בין שלושה יורו לחמישה יורו. קינוח מעניין הוא ה”רוקי רוד” גוש שוקולד עם מרשמלו, אוכמניות ומקדמיה.
קנגורו צלוי
שיטוט בתפריט מגלה שבערב החל מהשעה 18:00, המקום משנה את צורתו מבית קפה למסעדה. הרפתקנים מוזמנים לנסות נתח בשר פופולארי מאוסטרליה, בשר קנגורו פרא צלוי (18 יורו) בתוספת בטטות ברוטב יין אדום. באוסטרליה הממשלה מעודדת אנשים לצרוך במיוחד בשר זה שהוא זול יותר מבשר בקר. באירופה, מאכל שכזה ייחשב לאקזוטי. התפריט מכיל גם מנות צמחוניות כמו ריזוטו ירקות (15 יורו), וסלט תאנים, תפוחי עץ, עלי וויטלוף ואגוזי פיסטשיו (9 יורו). לצד הארוחה מוכרים במקום גם יינות אוסטרלים ובירות אוסטרליות, כמו בירת ג’ינג’ר “בונדברג” (3.8 יורו).
הדרובר’ס ממוקדם במזרח אמסטרדם בחלק של העיר שבעבר היה מעט מיושן ובשנתיים האחרונות מסומן כ”האיזור המגניב הבא” – Coming up area. תוכנית לשינוי פני האיזור הביאה לכך שבתי קפה ומסעדות חדשות צצים כמו פטריות אחרי הגשם, וחנויות לממכר כלי בית מיושנות או ירקנים הממלאים את הרחוב בכל פינה נסגרים.
נקודה חלשה של המקום היא שלדרובר’ס צריך להגיע עם אורך רוח. השירות איטי, לאוכל לוקח זמן להגיע אבל המלצרים תמיד ידידותיים ועם חיוך. נקודה אחרת, היא התימחור, מעט גבוה מדי לעיתים, למשל 15 יורו להמבורגר. שנשאל סיימון הבעלים על פשר המחיר הוא אומר כי “זה אחד ההמבוגרים הטובים באמסטרדם. אני בטוח בכך”.
למי שרוצה להתרשם – הנה קישור לבלוג מצולם של המקום
פרטים:
Drovers dog
Flavours of Australia
כתובת: eerste atjehstraat 62
טלפון: 0203703784
קישור לאתר
שעות פתיחה:
בימי שני ושלישי המקום סגור.
רביעי-שבת 10:00- עד 22:00.
ראשון 10:00 עד 18:00.
Oren
09/11/2014 at 18:16They also have a branch in the west in hoofdorpplein.
meital
09/11/2014 at 20:26המלצה מעולה! ישבנו אכלנו ואהבנו!
Related Articles
‘הגדר’ (BORDERS) – מחזה ישראלי בתאטרון אמריקאי – הזמנה לצפייה
יוצאים מהקורונה בהולנד – פארקי שעשועים וגני חיות נפתחים
קורונה בהולנד: הצעות לפעילויות אונליין, לילדים ולמבוגרים