בין ירוק לצהוב לאדום, מתכון לסתיו

הקיץ גווע/ חיים נחמן ביאליק

הקיץ גווע מתוך זהב וכתם

ומתוך הארגמן

של שלכת הגנים ושל עבי ערביים

המתבוססות בדמן.

 

ומתרוקן הפרדס. רק טיילים יחידים

וטיילות יחידות

ישאו עינם הנוהה אחרי מעוף האחרונה

בשיירות החסידות.

 

ומתיתם הלב. עוד מעט ויום סגריר

על חלון יתדפק בדממה:

“בדקתם נעליכם? טילאתם אדרתכם?

צאו הכינו תפוחי אדמה”.

סתיו. עונה מדהימה, בין ירוק לצהוב לאדום, בין עץ מלא לעץ עירום, בין קצר לבין ארוך. הכל משתנה במהירות ובחדות כזאת. השלכת מדהימה וכובשת. אמנם חצבים של ראשית הסתיו אין כאן אבל תחושה מובחנת של עונה רומנטית, נוגעת, יש כאן במאת האחוזים.

השיר של ביאליק עולה וחוזר אליי כל פעם בתקופה זו. שיר שנכתב לפני יותר ממאה שנים ועדין מציץ לו בין המחשבות שלי בדיוק עכשיו. השיר נכתב באירופה. על אירופה. כשלמדתי את השיר בתיכון בישראל היה מאד קשה להבין, לנתח להתחבר. כשאתה חי במקום ששלושה רבעים מן השנה היא עונה אחת, עונה חמה, ולאחר מכן קצת גשם המסמל בצורה מובחנת חורף ודי, זה לא מתחבר.

עכשיו בקריאה רופפת יש תחושה כאילו נכתב השיר תוך כדי הצצה מחלון ביתי כאן בצפון הולנד, וכי הוא פונה לכל מכריי ושכניי ומוציא אל האור את תחושותיהם הפנימיות. הינה, סיימנו עם הבגדים הקצרים, עם יין הנתזים ושיוט בסירה הפתוחה, זה הזמן להתעטף בצעיפים, לחמם את התה ולאסוף עצים לאח. הזמן להסתגר בנינו לבין עצמנו ולשקוע בתרדמת חברתית עד לפריחה הבאה…

IMG_2271מתכון ללחם תירס צהבהב, חמים וחרפרף, מתאים בדיוק לעונת השלכת:

(מתוך האתר- מתכוניישן עם התאמות שלי)

חומרים להכנת תבנית אפייה עגולה 24 ס”מ.

1 כוס קמח תירס צהוב

1 כוס קמח לבן

1 כף אבקת אפייה

1 כפית מלח

1/4 כפית פפריקה חריפה/ מעושנת

2 כפות סוכר

1/4 כוס חלפיניו קצוץ (כבוש)

3/4 כוס גבינת צ’דר מגורדת (או גבינה אחרת בעלת טעם דומיננטי כמו אולד אמסטרדם)

1 ביצה (בטמפ’ החדר)

1 כוס רוויון בטמפ’ החדר (ניתן להחליף בכוס חלב עם כף מיץ לימון – מערבבים ומשהים 15 דקות לקבלת תחליף לריוויון)

60 גרם חמאה מומסת ופושרת

IMG_2266אופן הכנה:

מחממים תנור לחום של 200 מעלות ומשמנים טוב טוב את התבנית.

בקערה גדולה מערבבים יחד קמח תירס, קמח לבן, אבקת אפייה, מלח, פפריקה, סוכר, חלפיניו וגבינה. יוצרים גומה בתערובת.

בקערה נפרדת מערבבים יחד ביצה, רויון וחמאה עד לקבלת מרקם חלק (על מנת שהחמאה לא תתגבש אנא וודאו שיתרת המרכיבים בטמפרטורת החדר טרם האיחוד בניהם).

IMG_2268שופכים את התערובת הנוזלית לגומה ומקפלים עד לקבלת תערובת אחידה.

מעבירים את התערובת לתבנית אפייה מפזרים מעל עוד קצת גבינה מגורדת ואופים למשך 20-25 דקות עד שקיסם יוצא נקי.

מקררים על רשת צינון כ 15 דקות ומגישים.

 

בתיאבון.

שמי מיטל, עורכת דין בעבר ואופה בהווה. חיה בהולנד מזה 10 שנים, אמא לאלון ואיתי וזוגתו של עדי. כילדה גדלתי בבית שאוהב אוכל, אירוח ומתוקים, למזלי הכרתי בן זוג מאותו הזן ויחד אנו מגדלים משפחה בה הרב (אם לא הכל) סובב סביב אוכל. אני כאן כדי לשתף אתכם בחוויות האישיות שלי (הגירה, הורות, עסקים, שאיפות) וכמובן גם במתכונים...כי אצלנו it is all about the food!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*