אלימות נגד נשים היא בעיה גדולה הרבה יותר מכפי שמראה הסטטיסטיקה. כמעט אחת מכל שתי נשים (47%) שחוו אלימות מעולם לא סיפרה על כך לאיש, לא למשטרה, לא לשירותי הבריאות, לחברה, לשכנה או לעמיתה. האלימות המדווחת היא רק שבריר מתוך המציאות.
כך נטען בדו”ח האחרון של המוסד האירופי לשוויון מגדרי (EIGE) שפורסם לפני כמה ימים, לרגל היום הבינלאומי למאבק באלימות נגד נשים, המצוין היום (שבת) ברחבי העולם. הארגון פיתח שיטת ציונים המשווה את רמת האלימות נגד נשים בין מדינות האיחוד האירופי, וכוללת בחינה של היקף התופעה, חומרתה, והמידה שבה היא מדווחת או לא מדווחת. הציונים מבוססים לרוב על נתונים שנאספו ב-2012. הציון הכללי לאיחוד הוא 27.5 מתוך 100 (ככל שהציון גבוה יותר המצב חמור יותר). הציונים נעים בין 22.1 לפולין עד ל-44.2 לבולגריה. ציונה של הולנד עומד על 31.5.
מבחינת היקף האלימות נטען בדו”ח כי 44.9% מהנשים בהולנד חוו אלימות פיזית ו/או מינית מידי אדם כלשהו מאז גיל 15. מבחינת החומרה נכתב כי 76.3% מהנשים סבלו מהשלכות בריאותיות של הפגיעה. מבחינת הדיווח על האלימות ניצבת הולנד במקום טוב יותר – “רק” 12.9% מהנשים שסבלו פגיעה פיזית ו/או מינית ב-12 החודשים האחרונים לא סיפרו על כך לאיש. ייתכן כי הסיבה לכך נעוצה במידה הגבוהה יחסית של האמון שנותנים האזרחים בהולנד ברשויות האכיפה והסיוע.
כדי להתמודד עם אלימות יכולה אישה בהולנד לפנות לרופאת המשפחה שלה, למיילדת המלווה אותה אם היא בהריון, או לעובדת סוציאלית. בנוסף לכך, לפניכן מספר ארגונים העוסקים בסיוע לקורבנות אלימות במשפחה ואלימות מינית וניתן לפנות אליהם ישירות בטלפון, באינטרנט או במפגש. גם אם את חושדת שמישהי בסביבתך היא קורבן לאלימות או שמישהי נתנה בך אמון וסיפרה לך על מצוקתה את יכולה לפנות לארגונים הללו לשם ייעוץ. לרוב ניתן גם לשמור על אנונימיות. כמובן שבמקרה חירום של סכנה מיידית יש לפנות למשטרה (112).
Arise NL
זהו הארגון היחיד שהצלחנו למצוא שמספק תמיכה וסיוע במיוחד באנגלית לקורבנות אלימות במשפחה בהולנד. מתוך אתר הארגון:
“עמותה לאומית ללא מטרות רווח שמספקת מידע מקיף באנגלית לנשים, גברים, להט”בים וילדיהם הסובלים מאלימות במשפחה. מרגע שבו אדם מבקש לעזוב מצב של התעללות, ועד לבית המשפט ולשינויי מדיניות ממשלתית, אנחנו עובדים מדי יום לספק לו ולילדיו, ולאלה שמסייעים לו, את הכלים הדרושים לחיים בטוחים ובריאים יותר. מטרתנו היא לספק מודעות, זכויות, מידע, תמיכה והעצמה באנגלית בהולנד”.
הארגון מציע תמיכה נפשית, ייעוץ משפטי ושיעורי הגנה עצמית במיוחד לקהילת הזרים בהולנד באמצעות דוברי אנגלית. באתר ניתן למצוא גם קישורים שימושיים וטיפים למי שמבקשת לעזוב מערכת יחסים התעללותית (דוגמה בהמשך הכתבה). בין היתר מצוין באתר כי במקרה של ילדים במשמורת משותפת, על ההורה להישאר עם הילד במדינה. במקרה של הוצאת הילד מגבולות המדינה ההורה עלול להיות מואשם בחטיפה או בניסיון חטיפה, גם אם יטען שעשה זאת בשל אלימות במשפחה. האתר גם מציע אפשרויות התנדבות למען נפגעי אלימות.
Veilig Thuis
https://www.vooreenveiligthuis.nl/veilig-thuis
0800-2000 קו חם 24/7
פרטים בסיסיים באנגלית: https://www.020veiligthuis.nl/english/
מאז 2015 הרשויות המקומיות הן האחראיות המרכזיות למאבק באלימות במשפחה והתעללות בילדים. ארגונים ארציים שונים שהיו קיימים עד אז התאחדו ויצרו ארגון כלל-ארצי חדש שנקרא Veilig Thuis (בטוחים בבית) כדי לאפשר טיפול אחיד ויעיל.
הארגון פועל על פי אזורים (כאן ניתן למצוא קישורים לאתרי הארגון על פי אזורים בהולנד) ומפעיל גם קו חם חינם שפועל 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. הקו ונותן מענה לקורבנות אלימות במשפחה, לעדים לאלימות ואפילו למי שאחראים לאלימות ומעוניינים לשנות את התנהגותם. המספר הוא 0800-2000. המתקשרת יכולה להתייעץ לגבי עצמה, לדווח על אלימות שהייתה עדה לה או שהיא חושדת שמתרחשת, ובאופן כללי לדבר עם מישהו או מישהי שיקשיבו, יענו על שאלות ויציעו דרכי פעולה והכוונה להמשך עזרה. בתחילת השיחה תתבקש המתקשרת לומר באיזה אזור בהולנד היא נמצאת, והיא תופנה לסניף הפעיל באזורה. למרבה הצער, באתר הארגון באנגלית מצוין כי הקו החם פועל בהולנדית בלבד, ומומלץ לבקש עזרה מחברה דוברת הולנדית.
Hulplijn Verbreek de Stilte
https://www.verbreekdestilte.nl/
0900-9999-001 קו חם בימי שני עד שישי, בין 9:00 ל-17:00
הקו החם “לשבור את השתיקה” מיועד לקורבנות של התעללות מינית ואלימות פיזית או נפשית, או לעדים לאלימות כזו. “יחדיו נחפש את הסיוע שמתאים למצב שלך”, נכתב באתר הארגון ומצוין בו שניתן גם לשמור על אנונימיות במגע עם העובדים. כדי לקבל סיוע או להתייעץ ניתן להתקשר למספר הטלפון 0900-9999-001 שפועל בשעות העבודה במהלך השבוע, לשלוח מייל או להתכתב עם נציג בצ’אט. בשיחה בצ’אט עם נציגת הארגון נאמר לדאצ’טאון כי לרוב ניתן לקבל עזרה באנגלית. לסיוע בשפות אחרות יש להיעזר במתורגמן.
זהו חלק מארגון גדול יותר, Slachtofferhulp Nederland (עזרה לקורבנות בהולנד), שמטרתו לעזור לקורבנות פשיעה ואלימות, תאונות דרכים ואסונות טבע. ניתן ליצור איתם קשר בטלפון, במייל או בצ’אט בשעות העבודה המקובלות. הם מספקים ייעוץ משפטי, תמיכה נפשית ועזרה מעשית – חינם. המספר: 0900-0101.
Centrum Sexueel Geweld
https://www.centrumseksueelgeweld.nl/
0800-0188 קו חם חינם 24/7
“המרכז לאלימות מינית” מבקש לספק מענה מקיף לקורבנות אונס ופגיעה מינית, באמצעות סיוע וליווי רפואי, נפשי ומשפטי/פלילי. הארגון, שהוקם על ידי שתי נשים, ד”ר לפסיכולוגיה וסקסולוגית המתמחות בטיפול בנפגעות אונס, מפעיל 16 מרכזים אזוריים ברחבי הולנד וקו חם טלפוני הפועל חינם 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, במספר 0800-0188. בטלפון יפנו את הנפגעת למרכז באזור שלה, לשם תוכל להגיע ולקבל סיוע. על פי האתר, מרגע ההגעה למרכז ועד עזיבתו מלווה הנפגעת באחות שתפקידה להסביר לה למה היא יכולה לצפות ומהן האפשרויות העומדות בפניה. במרכז עובדים יחד אנשי רפואה, פסיכולוגים ואנשי משטרה וייעוץ משפטי כדי להציע טיפול מקיף וייעוץ. האתר מדגיש כי אחת ממטרות הצוות הוא לוודא שהנפגעת לא תיאלץ לספר את שאירע לה יותר מהמינימום הנחוץ. עוד מודגש כי רצוי לפנות למרכז תוך שבוע מרגע הפגיעה, כדי להגביר את הסיכוי להצלחת הטיפול או להבאת המבצע לדין (אם כך תבחר הנפגעת). למחרת הביקור במרכז תתקשר למטופלת “מנהלת התיק” שלה, אשת מקצוע (או איש מקצוע) שילווה אותה בהתמודדות הטיפולית ו/או המשפטית על פי צרכיה.
Blijf Groep
0882342450 קו חם
פרטים באנגלית: https://www.blijfgroep.nl/about-us
מטרת הארגון היא למנוע ולשים קץ לאלימות במשפחה ולניצול במסגרת מערכת יחסים. הם מספקים עזרה מיידית שתפורה לפי צרכי המשפחה, הן בתוך הבית, במידת האפשר, והן במקלטים מחוץ לבית. הם מפעילים “בתים כתומים” (Oranje Huis) שמייצגים גישה חדשה לטיפול בבעיות אלימות במשפחה על ידי הקמת מרכזי סיוע בולטים לעין בתוך השכונות. רוב המקלטים מיועדים לנשים וילדיהן, אולם קיימים מקלטים גם לגברים. הארגון מפעיל גם קו חם שניתן לפנות אליו במספר 0882342450. הארגון פעיל באזור צפון הולנד, אמסטרדם ופלוולנד.
קרדיט תמונה ראשית: Eugene Wineblat, Flickr, CC-License