ארבע תערוכות מסקרנות בספטמבר בהולנד

מרחבים נוודים, סופי כהן סקלי

1 בספטמבר עד 3 בדצמבר, Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

סופי כהן סקלי (Sophie Cohen Scali) היא אומנית ירושלמית במקור. היא עזבה את ישראל לפני כ-32 שנה כדי לטייל, ומזה שנים רבות היא חיה ועובדת בדרום-מערב צרפת. התערוכה ״מרחבים נוודים״ מציגה את עבודתה הנוכחית.

כהן סקלי שואבת השראה מטיוליה והילכותיה התכופות בטבע. בזמן ההליכות היא טווה קווים דמיוניים במרחב ומתבוננת בפרטי פרטים. מרחבים גדולים ופרטים קטנטנים מתערבבים ויוצרים בדמיונה עולמות חדשים. מלבד ההשראה החזותית ההיבט הפיזי של ההליכה גם כן משפיע על צורת עבודתה ומימדי יצירתה – תנועת הגוף במרחב, תחושת האוויר, תנועת העין… בציוריה אין דמויות אנושיות, אבל הנוכחות האנושית מורגשת.

התערוכה נוודית הן מבחינת התוכן והן משום שהיצירות מתקפלות ומתגלגלות, החומר ממנו הן עשויות גמיש וקל ונשיאתן קלה. הרעיון הוא שהיצירה תצא מהמסגרת המסורתית, כדי לנוד בקלות ולמצוא מרחבים אחרים – ״לחיות את חייה״.

תחומי היצירה של סופי הם ציור ומיצבים. היא מרבה ליצור בחומרים ממוחזרים.

ערב פתיחת התערוכה ייערך ב-1 בספטמבר בשעה 21:00. במקום סידורי אבטחה. ב-26 בספטמבר יתקיים דיון עם האומנית בתערוכה (עקבו אחר לוח האירועים של דאצ’טאון לשעת אירוע סופית).

לפרטים נוספים באתר Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

 

ג’נסיס, סבסטיאו סלגאדו

15 ביוני עד 22 באוקטובר, nederlands fotomuseum Rotterdam

ג’נסיס (בראשית) היא יצירת המופת של הצלם הברזילאי סבסטיאו סלגאדו, בעל המוניטין הבין-לאומיים. זהו שיר הלל לעולמנו השברירי, וכדי ליצור אותו הרחיק סלגאדו למקומות כמו איי גלפגוס, מדגסקר ואנטרקטיקה וראה כיצד בני אדם וחיות עדיין חיים בהרמוניה אלה עם אלה ועם הטבע. דרך התצלומים מראה לנו סלגאדו את יופיו של עולם הטבע ומעורר בנו מודעות לצורך לשמור על עולמנו.    

התערוכה משכה קהלים גדולים בניו יורק, לונדון ופריז לפני הגיעה לרוטרדם. יותר מ-200 תמונות בשחור-לבן כוללות מגוון של בני אדם מעמים שונים, בעלי חיים ונופים מגוונים, מלוויתנים ועד צבים, ומקרחונים ועד מדבריות.

סלגאדו נולד בחווה בברזיל ב-1944, שם רכש אהבה וכבוד לטבע. מגיל צעיר התעניין בהשפעה של גורמים סוציו-אקונומיים על חייהם של בני אדם. הוא נודע בזכות התצלומים המרהיבים בשחור-לבן שמתבססים על קומפוזיציות קלאסיות. הוא ידוע גם כמי שמעלה סוגיות חברתיות נוקבות בפרויקטים שיצירתם נמשכת שנים לעתים. כך בעבודה (Workers (2013 שבה תיעד את אובדן מלאכות היד בחברה המערבית, ובעבודה (Migrations (2000 שבמרכזה הגירות המוניות בשל רעב ואסונות טבע.

פרטים נוספים באתר המוזיאון (הטקסט מתוך אתר המוזיאון)

genesis Sebastião Salgado
נשים בכפר Zo’e בפרה, ברזיל, משתמשות בפרי אדום כדי לכסות את גופן. הפרי משמש גם בבישול

 

Zanele Muholi, תערוכת יחיד

8 ביולי עד 15 באוקטובר, Stedelijk Museum Amsterdam

זאנלה מוהולי היא צלמת ו”אקיביסטית ויזאולית” שמתעדת את הקהילה הגאה השחורה בדרום אפריקה מנקודת המבט של “אינסיידרית”. התצלומים העוצמתיים והלעתים שנונים שלה עוסקים בקהילה שאמנם מוגנת על ידי חוקת המדינה, אך חבריה עדיין נופלים לעתים קרובות קורבן לאפליה, התעללות קשה ואף אונס “מתקן”. מוהולי: “איבדנו כל כך הרבה אנשים בגלל פשעי שנאה… לעולם אינך יודעת אם תראי מישהו שוב מחר”.    

התערוכה במוזיאון הסטדליק היא תערוכת הסולו הראשונה של מוהולי בהולנד ומוצגות בה עבודות ממספר פרויקטים. הפרויקט האחרון, Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness) הוא סדרה של דיוקנאות עצמיים שלוכדת את התפקידים הרבים שלה כאישה לסבית שחורה. מוהולי משתמשת בניגוד שחור-לבן מוגזם כדי להדגיש את עורה ואת השחורוּת שלה, ובחפצים יומיומיים כדי ליצור תסרוקות יוצאות דופן, המזכירות את עיצובי השיער האפריקאים המורכבים הקשורים לרוב לתרבות ולזהות מקומיות. זוהי עבודה בהתהוות ובסופה היא תכלול 365 דיוקנאות-עצמיים, אחד לכל יום בשנה.  

בפרויקט Faces and Phases מוהולי מציגה דיוקנאות נוקבים של לסביות בדרום אפריקה. בסדרת התמונות Brave Beauties היא מראה תיעוד צבעוני ונוצץ של טרנסג’נדריות במדינה, בסגנון של הפקות אופנה וצילומי גלאמור. כמו כן מוצגים בתערוכה שני סרטים דוקומנטריים קצרים שמוהולי הפיקה על חיי הקהילה הגאה בדרום אפריקה.

מוהולי חיה ויוצרת ביוהנסבורג. לפני קריירת הצילום שלה הייתה מעצבת שיער. משימתה כפי שהיא מנסחת אותה היא “לכתוב מחדש את ההיסטוריה הוויזואלית השחורה הקווירית והטרנסית של דרום אפריקה כדי שהעולם יראה את הקיום וההתנגדות שלנו בשיאם של פשעי שנאה בדרום אפריקה ומעבר לה”.

לפרטים נוספים באתר Stedelijk Museum Amsterdam (הטקסט מקוצר מאתר המוזיאון)

 

Wildlife Photographer of the Year

24 ביוני עד 10 בספטמבר, Naturalis Leiden

לסיום, משהו עם הילדים. מאז 1965 עורך ה- Natural History Museumבלונדון תחרות שנתית של צילומי טבע. אלפי משתתפים מכל העולם ובכל הגילאים שולחים את תמונותיהם לתחרות, מתיעוד של טבע אורבני, שבמקומות שונים בעולם כולל גם שועלים וטיגריסים, ועד לצילומי טבע מקצועיים של לנגורים זהובים וחיות תת-מימיות. בתערוכה מוצגות 100 התמונות הזוכות והפיינליסטיות בקטגוריות השונות. כל תמונה מלווה בהסבר ובמפה המבהירים היכן צולמה ובאילו נסיבות. למרבה הצער, ההסברים בהולנדית בלבד.

תערוכת הצילומים, שמבוגרים וילדים כאחד יכולים ליהנות ממנה, היא חלק מתערוכה חוויתית המיועדת לילדים ונקראת On Expedition with Naturalis. במרכז המחקר נאטורליס בליידן עובדים כמאתיים חוקרים שיוצאים לעתים קרובות למשלחות מחקר. הילדים ומלוויהם מוזמנים לצאת גם הם למשלחת, מצוידים בחוברת פעילות, תיק, כובע, זכוכית מגדלת ועוד ציוד הכרחי לחוקר הטבע. בתערוכה פעילויות שונות הקשורות לחיות ולצמחים המדמות את עבודת החוקר. למעט שתי התערוכות הללו, שאר המוזיאון סגור לרגל שיפוצים.

טיפ: לרגל השבועיים האחרונים להצגת התערוכה ניתן לקנות כרטיס ב-50% הנחה.

פרטים נוספים באתר Naturalis

שועלה עירונית (Sam Hobson, מתוך התערוכה)

מאמר מערכת

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*