דאצ’ניוז: אזהרה חמורה מפני ביצים רעילות

המועצה ההולנדית למזון ואיכות פרסמה אמש (יום ב’) אזהרה בהולה לציבור מפני ביצים שבהן ריכוז מסוכן של חומר קוטל חרקים מסוג Fipronil. את הביצים ניתן לזהות באמצעות הקוד המודפס עליהן. הביצים המסוכנות מסומנות בקוד

 X-NL-40155XX (האות X מצייגת ספרה כלשהי).

המועצה (NVWA) מזהירה כי רמת הכימיקל בביצים גבוהה כל כך עד כי “אכילתן מהווה סכנה חריפה לבריאות הציבור”. היא ממליצה לצרכנים לבדוק את הביצים שבביתם ולהשליך לפח את הביצים הנושאות את הקודים המצוינים. כמו כן מתקיים תהליך של איסוף ביצים מסוכנות מהחנויות.

בנוסף, הזהירה המועצה כי בחלק מהביצים התגלה הכימיקל ברמה שמסוכנת לילדים. מדובר בביצים הנושאות את הקודים הבאים:

X-NL-41679XX
X-NL-42071XX
X-NL-42659XX
X-NL-42766XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43514XX
X-NL-43640XX
X-NL-43835XX
X-NL-43879XX

המועצה מציינת בהודעתה כי היא ממשיכה לדגום ביצים וכי במידת הצורך יפורסמו קודים מסוכנים נוספים בהמשך.

לרשימה המלאה והמתעדכנת באתר המועצה (הולנדית)

אתר החדשות NOS מציין בדיווחו כי ארגון הבריאות העולמי מגדיר את ה-Fipronil כחומר בעל “רעילות קלה” וכי הוא משמש לעתים קרובות לקטילת כינים בכלבים וחתולים. אולם בהולנד הוא אסור לשימוש בקרב חיות המשמשות לתעשיית המזון.

תחילת הפרשה בשבוע שעבר, כאשר המועצה גילתה את קוטל החרקים Fipronil בביצים שמקורן בשבע חוות לגידול עופות. כל החוות השתמשו במוצרים כימיים מתוצרת חברת Chickfriend מחלדרלנד. התקשורת ההולנדית דיווחה כי מדובר בחברה חדשה יחסית, וכי ייתכן שהחומר המסוכן עורבב עם שמני מנתול ואקליפטוס מבלי שהדבר צוין על גבי המוצר הסופי שנמכר לחוות. כצעד מונע הורתה המועצה לסגור 180 חוות שהיו לקוחות של חברת מוצרי ההדברה. עם זאת, המועצה ציינה אז כי לא נשקפת סכנה לבריאות הציבור.

ומה יקרה לי אם אכלתי ביצה נגועה?

העיתון Trouw פרסם שורה של שאלות ותשובות בנוגע לפרשת הביצים. בין היתר מצוטט שם דובר מטעם “המוסד הלאומי לבריאות הציבור והסביבה” (RIVM) שאמר כי אין סיבה לדאגה משום שבביצה אחת נמצאת כמות מזערית של חומר ההדברה שאינה גורמת לנזק חמור. לדבריו, מי שצרך כמות רבה של פיפרוניל עלול לסבול מבחילות, הקאות, כאבי בטן או סחרחורות. צריכה לאורך זמן ממושך עלולה לפגוע בכבד ובבלוטת התריס ולהשפיע על מערכת העצבים. בניגוד לשמועות, החומר אינו גורם לסרטן. מדברי הדובר לא ברור בדיוק איזו כמות ביצים עלולה לגרום לתופעות הללו, אולם הוא מציין ש”בביצים שאנחנו בודקים כרגע נמצאו מיקרוגרמים בודדים לקילוגרם”. הוא אמר עוד כי “אם מעט מהחומר נכנס לך למערכת, אתה לא הולך למות מזה”.

ומה בנוגע למוצרים המכילים ביצים ולאכילת עופות?

המועצה למזון הודיעה כי היא עוסקת כרגע בבדיקת הביצים עצמן ונמנעה מהמלצות כלשהן בנוגע למוצרים המכילים ביצים. בנוגע לאכילת עופות מציין העיתון כי ניתן לעשות זאת ללא חשש משום שבלאו הכי תרנגולות מטילות אינן משמשות למאכל משום שבשרן קשה מדי. בנוסף לכך, מומחה לרעלים שהתראיין ל-NOS  אמר כי לאחר הפסקת השימוש בפיפרוניל הגוף מתנקה מהחומר באופן טבעי תוך מספר שבועות, כך שאין צורך בהשמדת העופות.  

כותבת ועורכת תוכן, בעלת ניסיון עשיר בעריכת חדשות ובתרגום (ynet, וואלה!, nrg). נשואה להולנדי חובב עברית, ולומדת לחבב הולנדית. דוקטורנטית בהפסקה, אוהבת לכתוב, לקרוא, לערוך ולטייל. חיה בליידן ומתגעגעת לתל אביב.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*