שרי הבריאות והמשפטים כתבו כי הקבינט בוחן כיצד לסייע לזקנים שחשו שמיצו את חייהם לסיים אותם. וגם: פרס נובל להולנדי שפיתח “מכונית”, אלימות וסקסיזם באוניברסיטאות, וכמובן – חדשות החיות
הממשלה מבקשת להרחיב את חוק המתת החסד בהולנד ולאפשר גם לאנשים בריאים שחשים שמיצו את חייהם לסיים אותם בכבוד בהנחיית צוות רפואי מתאים. החוק הקיים מאפשר לחולים במחלות סופניות לסיים את חייהם מרצונם בסיוע רפואי, אם הצליחו לשכנע שהם צפויים לסבל קשה ללא אופק לשיפור. אך מה בנוגע לקשישים צלולים בדעתם ובריאים מבחינה גופנית שחשים שהם כבר לא ישיגו דבר בחייהם, בעיקר אם איבדו את שותפיהם לחיים או ילדים, אם הם מוגבלים בתנועתם, אינם מורשים לנהוג, בעלי שמיעה וראייה לקויים עקב גילם?
בסוף 2013 ביקשה הממשלה לערוך מחקר מקיף בנושא, ולשם כך כונסה ועדת שנאבל בראשות הסנאטור פול שנאבל (Commissie Schnabel). בפברואר 2016 הוועדה פרסמה את מסקנותיה, והצהירה דווקא שהחוק הנוכחי טוב דיו מאפשר לעשות שימוש נרחב יותר בהמתות חסד, גם ללא סיבות רפואיות מובהקות, אלא שהרופאים חוששים מכך.
אבל למרות זאת הממשלה לא סבורה שהחוק מספק. בשבוע שעבר כתבו שרת הבריאות אדית שכיפרס ושר המשפטים ארט ואן דר סטר מכתב ובו הצהירו שהם מוצאים לנכון לשנות את החקיקה בנושא ולהרחיב את החוק. הם כותבים שהממשלה מבקשת להציב קריטריונים ברורים שלפיהם אנשים יוכלו לסיים את חייהם בסיוע רפואי, גם אם הם אינם חולים סופניים או נתונים לסבל גופני קשה. הם כתבו שההליך יוגבל לזקנים שיוכיחו ששקלו את החלטתם היטב, ושיהיה צורך בליווי ובחינה על ידי מטפל מוסמך בעל רקע רפואי.
פיטר ייסקוט (בתמונה העליונה) הוא הוא אחד מאותם אנשים שמבקשים לסיים את חייהם כך. ייסקור, בן 96, איבד את אשתו ובתו לפני כמה שנים. הוא כמעט ואינו זוכה לביקורים, הוא כבר לא יכול לקרוא, לנהוג או לרכוב באופניים. בביתו הוא מחזיק גלולות שיכולות לדבריו לשים קץ לחייו, אך הוא מפחד לעשות בהן שימוש ללא הכוונה רפואית, מחשש לפגיעה שתגרום לנכות. בראיון לרדיו NPO1 הוא תוהה מדוע בכלל נדרש חוק על מנת לעזור למישהו שבוחר מתוך צלילות לסיים את חייו:
אולם כרגע מכתבם של השרים הוא בגדר הצהרה בלבד ולא הצעת חוק מעשית והסיכוי שהנושא יובא להצבעה לפני הבחירות במרץ קטן עד אפסי. מבחינה פוליטית, המפלגות הנוצריות (CDA, Christen-Unie, SGP) לעולם לא יתמכו בכך וככל הנראה לפחות אחת מהן תהיה בקואליציה הבאה.
(NRC ואתר הממשלה)
מדען הולנדי זכה בפרס נובל על “מכונית” זעירה
ננוטכנולוגיה היתה אחת המילים החביבות ביותר על שמעון פרס ז”ל (כמה קשה לכתוב ז”ל ליד שמו). מתברר שגם חברי ועדת פרס נובל חיבבו מאוד את המילה הזו ואת ההמצאות שהיא טומנת בחובה, והחליטו להעניק השנה את הפרס בכימיה לשלושה מדענים שעיצבו ובנו “מכוניות” זעירות ממולקולות: ז’אן-פייר סובאז’ הצרפתי, פרייז’ר סטודארט האמריקאי וברנרד פרינחה ההולנדי. מכונות מולקלריות כאלה נעות בתגובה לגירוי ויכולות לבצע משימות מוגדרות. הן יכולות להיות שימושיות בתחום הרפואה החכמה ואפשר לנתב אותן לאתר מחלות מסוימות או נזק ולשנע תרופה למקום הספציפי או לתקן את הנזק. בתחום החומרים, המולקולות הללו תוכלנה להסתגל לסביבתן בתגובה לגירויים כגון שינויי טמפרטורה או אור.
“האפשרויות הן אינסופיות”, אומר פרופ’ פרינחה, פרופסור לכימיה אורגנית באוניברסיטת חרונינגן, כאשר נשאל אילו שימושים ניתן לעשות במולקולות הללו: “חשבו למשל על מיקרו-רובוט שרופא יוכל להזריק לחולה ושיצא לתור אחר תאים סרטניים, או יביא תרופה למקום המדויק אליו היא צריכה להגיע” (מבלי לפגוע בתאים בריאים סביבה – ה”ש).
חברי ועדת הפרס אמרו כי הם יכולים רק לנחש אילו התפתחויות טכנולוגיות נוספות צופן לנו העתיד. כרגע, לפחות יש לנו תשובה ברורה לשאלה – כמה קטנות יכולות להיות מכונות? פי אלף לפחות מעוביה של שערה…
(רויטרס ואתר הבית של פרס נובל)
זובור באחוות הסטודנטים
שנת הלימודים האקדמית נפתחה ממש לא מזמן ובשבועות האחרונים אנחנו שומעים ביקורת חריפה הנמתחת על אחוות הפעילות באוניברסיטאות (studentenvereniging) בעיקר על התנהגות פרועה מצד חברי האחווה ועל טקסי חניכה וזובורים שונים ומשונים לחברים חדשים. טקסי החניכה הללו כוללים איסור להתרחץ או או לאכול למשל פרק זמן מסוים, חיוב חברים חדשים לשמש כמשרתים לחברים הבוגרים, חיוב להתלבש במיני תלבושות מביכות – וכמובן, בל נשכח כמות לא מבוטלת של אלכוהול…
טקסי הזובור הללו הביאו בשני מקרים שאירעו באוניברסיטאות בחרונינגן ובאמסטרדם לאישפוז בבתי חולים: באמסטרדם אושפזו שלושה סטודנטים אחרי שנדרשו לקפוץ לתוך תעלה ולבלות את הלילה בשינה במכולת אשפה. בחרונינגן אושפז סטודנט עם פגיעות ראש קשות. עדים מספרים כי הוא הוכה וסבל מבצקת במוח.
באוניברסיטת חרונינגן נרשמה גם תופעה סקסיסטית מכוערת באחת מאחוות הסטודנטים: הפצת רשימה המדרגת סטודנטיות לפי “ביצועיה” במיטה. הרשימה נקראה רשימת Banga. ברשימה זו מוצגת כל סטודנטית בשמה, תמונתה ומספר הטלפון שלה והדירוג לו “זכתה” מהסטודנטים.
האחוות הללו היו אמורות לקבל מעמד של ארגוני מורשת לאומית לציון 200 שנה לקיומן, אולם בעקבות האירועים האחרונים נדחתה ההחלטה – מן הסתם…
(I am Expat ו-NRC)
כמה עולה טיפול רפואי בהולנד מי יודע (חלק ב’)
לפני חודשים מספר דיווחנו כאן על הסודיות הכבדה העוטפת את נושא עלויות הטיפולים הרפואיים בבתי החולים בהולנד, סודיות שעיקרה חשש מתחרות. השבוע בישר העיתון NRC כי MC Groep המנהלת את רשת בתי החולים De Ijsselmeer שלה סניפים ב-Lelystad, Emmeloord, ו-Dronten החליטה לפרסם לציבור הרחב את תעריפי הטיפולים הרפואיים המוענקים ברשת (לינק). הרשימה ארוכה מאוד, אך מראה באופן ברור את הבדלי המחירים בין חברות הביטוח השונות וגם מלמדת כי יש חברות ביטוח שכלל אינן מציעות טיפולים מסוימים (ייתכן גם שהמידע הזה חסר – ה”ש). יו”ר הרשת מציין כי פרסום התעריפים הוא חובה ציבורית. צעד זה הוא בבחינת הצלחה למאבק שמנהלת עמותתOpen State Foundation למען שקיפות בנושא התשלומים.
ראשונה לפרסם לציבור תעריפי טיפולי הייתה חברת הביטוח CZ. בחברות Zilveren Kruis ו-VGZ, בוחנים עתה דרכים דומות לפרסם את התעריפים.
פרסום זה הוא בעל חשיבות רבה עבור מטופלים, עבור כל אחד מאיתנו בעצם, הנזקק לטיפול רפואי, משום שאנו מחויבים לשלם את עלות 385 האירו הראשונים עבור הטיפול הניתן לנו במסגרת הסיכון העצמי. חוץ מזה, אם מתאפשר, חשוב שיהיה בידינו מידע רב ככל האפשר כדי שנוכל להיות שותפים פעילים בטיפול הניתן לנו… ורק שלא נצטרך…
(NRC)
חדשות החיות: אוכלוסיית הלוטרות (Otters) בהולנד ממשיכה לגדול
אז אחרי שטיפלנו בכמה נושאים די כבדים מהשבועות האחרונים, הגיע הזמן להשיב מעט את הנפש בחדשות מעודדות ממחלקת החיות החמודות.
האתר nu.nl מספר כי אוכלוסיית הלוטרות בהולנד ממשיכה לגדול. לאחרונה נספרו 180 פרטים בהשוואה ל165 בשנה שעברה. כך עולה מדו”ח שפרסמה אוניברסיטת Wageningen.
מרבית הלוטרות אותרו ב-Overijssel וב-Friesland. מספר הפרטים הגדול ביותר, 86 במספר, מתרכז באיזור פארק Wieden-Weerribben ב-Overijssel. זמן לטיול סתווי בפארק? 🙂
ובינתיים ביפן…
אם אתם חובבי קיפודים, קפה הארי בשכונת רפונגי בטוקיו, הוא חגיגה של ממש לחובבי הדוקרניים החמודמודים האלה: תמורת אלף ין, תוכלו לבקר בקפה וללטף קיפודים כאוות נפשכם, עם כוס קפה בצד. האמת, אני עדיין לא יודעת להחליט אם זה רעיון מוצלח או לא, לקיפודים, לא לבני האדם. משאירה לכם להחליט לבד.