מתחקיר של העיתון NRC עולה כי אזרחים הולנדים שחיים מעבר לקו הירוק קיבלו קצבה הגבוהה מהקבוע בחוק, בהוראת השר אשר ובהתייעצות עם רה”מ. “הממשלה הייתה נתונה ללחץ מלוביסטים”
השר לענייני חברה ועבודה, לודווייק אשר (Ludewijk Ascher), דאג באופן אישי שאזרחי הולנד תושבי התנחלויות יקבלו מממשלת הולנד קצבה גבוהה מכפי המגיע להם על פי חוק, בתיאום עם ראש הממשלה מרק רוטה ושר החוץ פרנס טימרמנס. כך עולה מתחקיר שפרסם העיתון NRC במהלך סוף השבוע, על סמך מסמכים סודיים שהגיעו לידיו וראיונות עם מעורבים בנושא. בעקבות התחקיר תובעים מספר חברי פרלמנט לקיים דיון בנושא ולקבל הסברים מהשר.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
על פי החוק ההולנדי, פנסיונרים זכאים לקבל מהמדינה קצבת זקנה שנקראת AOW(Algemene Ouderdomswet). גם אזרחים שחיים מחוץ להולנד זכאים לכך, אך רק אם הם חיים במדינה שלה הסכם בנושא עם ממשלת הולנד. לישראל יש הסכם כזה עם הולנד, אולם מאחר שהולנד לא מכירה באופן רשמי בריבונות הישראלית בשטחים, ההסכם אינו תקף באזורים אלה. המצב הזה אינו ייחודי רק לישראל ותקף למשל גם לגבי צפון קפריסין וסהרה המערבית. הולנדים שחיים באזורים מסוג זה זכאים לפיכך לקצבה מופחתת.
ב-2013 גילה הגוף האמון על תשלומי הקצבה, ה-SVB (Sociale Verzekeringsbank, “הבנק לביטוח חברתי”) כי הקצבה משולמת שלא על פי חוק. על פי העיתון, השר אשר התייעץ אז עם רוטה וטימרמנס והורה להמשיך לשלם את הקצבה המלאה ולא להפחיתה.
כבר ב-2014 קיבלו הולנדים שחיים מעבר לקו הירוק מכתב מה-SVB המזהיר אותם בנוגע לתשלום הגבוה מדי ששולם להם, ולדברי העיתון הדבר הוביל ל”פאניקה” בממשלה. בעקבות זאת בסופו של דבר מצא השר הכשר חוקי לכאורה שיחריג את המתנחלים ויאפשר את המשך התשלום בטענה שלא ניתן להם בזמן מידע הולם בנושא. אולם על פי העיתון זוהי טענה מופרכת שכן המידע בנושא זמין באתר האינטרנט של ה-SVB ובאמצעים נוספים. עוד טוען העיתון כי מהמסמכים שבידיו ברור שהשר היה מודע לבסיס השקרי של הטענה.
העיתון טוען כי “ממסמכים פנימיים עולה שהממשלה ההולנדית הייתה נתונה ללחצים מצד ארגוני לוביסטיים” אך לא מציין מיהם אותם ארגונים. בכתבה אחרת הוא מזכיר בהקשר זה את CIDI, ארגון עולי הולנד ואף ממשלת ישראל.
בכתבה הנוספת, תחת הכותרת “מה יקרה אם פשוט נמשיך לשלם?”, מפורטת השתלשלות העניינים המלאה בנושא, הכוללת מסכת ארוכה של דיונים פוליטיים בעקבות גילוי התשלום המנוגד לחוק וניסיונות להכשיר את המשכו. העיתון מתאר זאת כ”עשור של פאניקה דיפלומטית, אלפי שעות של עבודה מאומצת של פקידים, מאות מיילים חסויים ועשרות פגישות חירום בין פקידים בכירים לשרים – עד לרמת ראש הממשלה”.
בתמונה הראשית: העיר אריאל בשומרון, ינואר 2013 (ויקיפדיה, נחלת הכלל)