דאצ’ניוז: תוכנית הולנד לפליטים – טורקיה תחילה

פליטים מסוריה בתחנת הרכבת בבודפשט בספטצבר 2015 (Rebecca Harms, Wikipedia)

ממשלת הולנד הציעה תוכנית לטווח רחוק להתמודדות אירופה עם מבקשי המקלט מסוריה. בטווח הקצר תקלוט הולנד כ-7,000 פליטים. לצד הסיוע יש גם מחאה מתושבים מודאגים. וגם: אנחנו מרוויחים מהבלגן במשטרה וחדשות גן החיות – צפו בפילפילון החדש

 

התוכנית ההולנדית – קליטת אלפי פליטים

קלאאס דייקהוף (Klaas Dijkhoff), מזכיר המדינה לנושאי משפט וביטחון, האחראי בין היתר גם על הענקת מקלט מדיני, הודיע השבוע כי הקבינט אישר את תמיכתו בתוכנית האירופית לקליטת עשרות אלפי מבקשי מקלט הנמלטים לאירופה מאזורי מלחמה.

תוכנית חלוקת מבקשי המקלט בין מדינות האיחוד תלויה ב”כושר הספיגה” של כל מדינה. התנאי הראשון שהציבה הממשלה לקליטת מבקשי המקלט, הוא קליטתם ורישומם באזורי קליטה ייעודיים מאובטחים בסמוך לאיזורי המלחמה, שיוקצו על ידי מדינות האזור (טורקיה, למשל). לאחר קליטתם ורישומם, יוכלו הפליטים לבקש מקלט באחת ממדינות האיחוד האירופי באופן מסודר, על פי התהליך המקובל. לא תינתן למבקשים אפשרות לבחור את המדינה שאליה יגיעו. מהגרים שיגיעו ישירות לאירופה מבלי להיקלט תחילה במחנה פליטים, יגורשו חזרה לארצותיהם. תהליך הקליטה והרישום ינוהל על ידי נציבות האו”ם לפליטים (UNHCR). לפתרון לטווח ארוך זה נדרשת תמיכה מצד רוב מדינות האיחוד.

דייקהוף אמר עוד כי בטווח הקצר ייקלטו בהולנד 8,000-7,000 פליטים. המספר הסופי ידווח היום (שני) במהלך פגישה של הוועד האירופי לנושא הפליטים בפרלמנט האירופי בבריסל.

בנוסף, אישר הקבינט תקציב של 110 מיליון יורו לתמיכה במחנות הפליטים בירדן ובלבנון.

(מקור: Metro ו-NOS)

ומה חושבים התושבים על מבקשי מקלט שיגיעו לעריהם?

בשבוע שעבר דיווחנו כאן על פעולות סיוע למבקשי מקלט מצד אזרחים מן השורה. אך המצב כמובן מורכב. למשל: כ-600 מבקשי מקלט, רובם גברים צעירים, אמורים להיקלט במרכז קליטה שיוקם עבורם בשכונת Eschmarke באנסחדה. אך תושבי השכונה חוששים לביטחונם וסבורים כי מרכז הקליטה עלול להפוך לכר לפשיעה. על פי הארגון המרכזי למבקשי מקלט (Centraal Orgaan Asielzoekers), דרושים כ-10,000 מקומות לקליטת פליטים. בעוד הרשויות המקומיות פותחות בפני הארגון את שעריהן ומציעות סיוע, הולכת וגדלה המחאה מצד התושבים עצמם. תושבי אנסחדה אינם היחידים: תושבי הכפר Balk במחוז פריסלנד הגישו תביעה לבית המשפט נגד הכוונה לקלוט בכפר 600 פליטים. ב-Gilze-Rijen במחוז ברבנט נבלמה הקמתו של מרכז רישום למבקשי מקלט.

מתוך עמוד הפייסבוק "אני משפחה מארחת לפליטים"
גם יוזמות סיוע וגם חשש. מתוך עמוד הפייסבוק “אני משפחה מארחת לפליטים”

באסיפות מידע שנערכות עבור תושבים במקומות שבהם עתידים לקום מרכזי קליטה, עולות בכל מקום שאלות זהות: מדוע רק גברים? למה כל כך הרבה אנשים? למה בשכנות לבית ספר, בית אבות, פארק או מרכז מסחרי? בעיר דן בוש (Den Bosch) התלוננו התושבים על כך שלא קיבלו מידע בכלל או קיבלו מידע חסר על הכוונה לקלוט 500 מבקשי מקלט בחלקים שונים של העיר.

אך כאשר לבסוף צולחים המאמצים להקים מחסה לפליטים, ניתן גם לראות שמצב הרוח משתנה לחלוטין. בעיר אפלדורן התנהל במשך זמן רב מאבק על הקצאת מקום קליטה קבוע, אך מאז שהגיעו הפליטים הראשונים לעיר בשבוע שעבר, הם היו מופתעים לטובה מקבלת הפנים החמה לה זכו מן התושבים.

(מקור: Metro)

מרכז קליטה לפליטים במקום מסגד בחאודה

עיריית חאודה (Gouda) תציע מקלט לכ-500 מבקשי מקלט ב-Prins Willem-Alexanderkazerne בעיר, שהיא שכונת מגורים ששימשה בעבר את הצבא, אחרי שהמבנים יעברו שיפוץ שיושלם במחצית השנייה של 2016. בעבר הייתה כוונה להקים במקום מסגד ענק, אך התוכנית לא יצאה לפועל בעקבות מחאות של תושבי הסביבה.

(מקור: Metro)

 

בלגן במשטרה – ואנחנו משלמים פחות

לא רק בארץ. ככל שחולף הזמן, צצות ועולות בעיות ומתגלים עוד ועוד סכסוכים. אחרי שהשרים אופסטלטן וואן דר סטור הוכרזו כאויבי המשטרה, יוצאים עתה השוטרים נגד מפקדיהם. אלה הבעיות המרכזיות:

  • מאות משרות במשטרה נפתחו להצגת מועמדות מצד גורמים חיצוניים במקום להיות תחילה מפורסמות בתוך הארגון. משרות אלו כוללות בין היתר תפקידי שיטור בכירים (hoofdagent) או תפקידי שיטור אופרטיביים הדורשים הכרות עם תחומים ספציפיים (politiekundige). במקרה האחרון מדובר בתפקיד המערב קביעת מדיניות. בוועד עובדי המשטרה הארצי (Nederlandse Politiebond) סבורים כי צעד זה פוגע פגיעה חמורה בתנועת העובדים בתוך הארגון: “אנו חושבים שזה בלתי סביר שמעסיק מתעלם מקיומם של מועמדים פוטנציאלים מתאימים בתוך הארגון. הגיע אלינו זרם של שיחות טלפון מצד שוטרים שהתאכזבו לגלות שהפיקוד מונע מהם את האפשרות לקבל עדיפות בהצגת מועמדות למשרות אלו”.
  • האיגוד הכללי הארצי של עובדי המשטרה (De Algemene Nederlandse Politie Vereniging=ANPV) התריע מוקדם יותר השבוע נגד כוונת הפיקוד העליון לשכור את שירותיהם של מומחים חיצוניים בתחומים שונים, משום שלטענת הפיקוד, לא ניתן למצוא אנשים בעלי תחומי מומחיות דומים בתוך הארגון. לצורך כך הוקצה תקציב של מיליוני יורו. לטענת האיגוד, מעבר לכך שמדובר בבזבוז מיותר של כספים, קיים חשש כי השכירים החיצוניים הללו ייחשפו למידע רגיש ואז יצאו איתו מהארגון.
  • כדרך להבעת מחאתם, שוטרים מחלקים פחות דו”חות על מהירות מופרזת וצעד זה גורם לנזק של מיליונים לקופת המדינה. כאן גם מתגלה מצב פרדוקסלי, משום שהשוטרים מבקשים מצד אחד שיפור בתנאי שכרם, ומצד שני נמנעים מלעשות את עבודתם על מנת להוסיף כסף לקופת המדינה. לשר ואן דר סטור זה לא ממש איכפת – הוא טוען כי לא נותר תקציב לתוספות שכר.
  • לפני כשבועיים הודיע השר ואן דר סטור כי אינו שבע רצון מאיכות מחלק החקירות, וכאילו כדי להוסיף שמן למדורה, הודיע השר לפני שבוע כי לדעתו המשטרה “טיפשה”. 15% בלבד מעובדי הארגון הם בעלי תואר אקדמי, וזהו לדעתו אחוז נמוך מדי.

בניסיון אחרון לעצור את פתיחת 424 המשרות להצגת מועמדות מבחוץ, מתוכננת הפגנה בהאג ב-16 בספטמבר. צעד זה מתווסף כאמור לפעולות מחאה נוספות שנועדו להשיג הסכם עבודה קיבוצי (cao) משופר. משום כך במהלך השבוע החולף נחסמה המערכת המאפשרת גביית דו”חות.

(מקור: Metro)

 

It’s A boy!

לפני כמה שבועות דיווחנו כאן על פילון שעומד להיוולד בגן החיות בליידורפ ברוטרדם.

ואכן, ב-20 באוגוסט זה קרה! אחרי תהליך המלטה שעבר ללא אירועים ונמשך דקות ספורות בלבד, נולד פילון זכר לאמא פילה בנגקה. הפיל הקטן, שניתן לו השם Sunay משחק בחוץ, יונק היטב וישן הרבה. סבתא אירמה ואמא בנגקה כמעט ולא עוזבות אותו.

Sunay הוא הפיל ה-16 שנולד בגן החיות והוא אח לפילה Faya ובן דוד לפילה Lihn Nhi.

הנה קליפ שהפיק גן החיות לאחר ההמלטה:

 

 

(מקור: אתר גן החיות Blijdorp)

גרה בהולנד מאז 2005. נוסעת קבועה ברכבת על קו אוטרכט-מאאסטריכט. חובבת כלבים מושבעת, ותולעת ספרים בלתי נלאית. אוהבת להיות יצירתית במטבח, לגלות את הולנד דרך האופניים, וחוטאת בכתיבה לעת מצוא. 

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*