דאצ’ניוז – חגיגה על חשבון משלם המיסים

פריצות לבתים בהולנד – יש פיתרון
תמיד יש אנשים שזורקים את החוקים לכל הרוחות ופושעים. מה מניע אותם, ואיך הם פועלים?
יש האומרים שמדובר במכורים לסמים, יש, יש האומרים שמדובר בקורבנות של המערכת הסוציאלית שאין להם יותר ברירה ויש האומרים שפשוט מדובר בחמדנות. ביום שישי (12.06) פורסם ראיון עם פורץ לשעבר שעסק במקצוע כ 18 שנה, שמו- אייברט יאנסן (Evert Jansen).
אייברט מעביר קורסים וסמינרים על מניעת פריצות מ2007. יש שני סוגים של פורצים:
יש את הפורץ המקצועי (שמתכנן פריצה ימים רבים מראש ומנסה לגנוב כמה שיותר) ויש את הפורץ המזדמן – שרואה הזדמנות וקופץ עליה.
הפורץ המזדמן הרבה יותר נפוץ, אומר אייברט. בנוסף מסתבר שרוב הפורצים מכירים אחד את השני, רובם מכורים לסמים, אך יש גם שעוסקים בפריצה מתוך חמדנות (לחבריהם יש הרבה כסף והם מקנאים). אייברט טוען שממש קל מדי לפרוץ היום. אנשים פשוט לא מאבטחים את הבתים שלהם כמו שצריך. על מנת להדגיש זאת, מבקר אייברט בשכונות של לקוחותיו לפני הסמינרים ומדגים איך הוא פורץ לבתיהם מבלי להפריע לאיש.

אנשים שוכחים דברים בסיסיים – הדלת למחסן (שם לרוב יש סולם) פתוחה, הדלת האחורית פתוחה, מפתחות המוחבאים מתחת לאגרטלים\עציצים שהוזזו לאחרונה (מושכים את העין של הפורץ המזדמן), וכד’. הדרך הכי טובה למנוע פריצה מזדמנת היא הרתעה – מי שלא עושה טעויות כאלה מרתיע פורץ מזדמן, מכיוון שפריצה לבית שמאובטח היטב זה עסק שלוקח הרבה יותר מדי זמן. אייברט גם העביר ביקורת חריפה על המשטרה ההולנדית – זה בלתי-אפשרי לעצור פורץ אחרי הפריצה. אנשים לא שמים לב, ואי אפשר להוכיח את אשמת הפורץ בצורה חד-משמעית אם הוא לא נתפס בשעת מעשה. הפתרון? דברו עם השכנים שלכם! בשכונה שאנשים שמים לב מה קורה ומדברים אחד עם השני, פורצים ושאר פושעים בולטים מיד. זה גם מוכח בכפרים קטנים, שם יש הרבה פחות פריצות לבתים מכיוון שאנשים מכירים אחד את השני ומדברים עם שכניהם. אפילו ברכה ברחוב תרתיע פורץ, מכיוון ששמו לב לנוכחותו.

גניבת טלפונים ניידים
אם כבר מדברים על פשע – אחד הפשעים הנפוצים ביותר בימינו הוא גניבת טלפונים ניידים.
ביום חמישי (11.06) פורסמם כתבה בחינמון מטרו (Metro) שמדגישה דווקא את ההמצאות האחרונות בתחום הטלפוניה שעוזרות בהתמודדות עם פשע זה – לדוגמא, אפשר לנעול את הטלפון מרחוק במקרה של גניבה. התוצאות מדברות בפני עצמן – ב2014 נגנבו כ-3600 טלפונים כל חודש, אך ב-2015, אחרי פיתוח אפשרות הנעילה מרחוק, נגנבים כ-2880 טלפונים בחודש. מדובר בירידה של כ-20% בכמות הגניבות. באתר www.boefproof.nl (פירוש השם הוא “חסין מפושעים”) ניתן למצוא מספר צעדים לכל טלפון נייד על מנת להנמיך את הסיכויים שהטלפון ייגנב. ידוע כי חיפוש עבודה באקלים הכלכלי העכשוי מדכא. אנשים מוצאים דרכים הזויות להתמודד והכשרה מקצועית (על חשבון המדינה) הופכת לנפוצה יותר ויותר.

קורס למגידי עתידות על חשבון משלם המיסים
ביום שישי (12.02)
פירסם עיתון ה-Algemeen Dagblad כתבה על אחד מהקורסים היותר מעניינים – קורס מקצועי למגידי עתידות.
אכן – עשרות אנשים משלמים כאלף יורו מהמיסים של כולנו בכדי לעבור הכשרה מקצועית, שם הם לומדים כישורים חיוניים למגידי עתידות – קריאת קלפי טארוט, קריאה בכדור בדולח, וכד’. בסיום הקורס מקבלים המשתתפים עבודה אמיתית – מגיד עתידות בטלפון.
בעבודה זו מרוויחים כ-29 סנט לדקה (בערך 17 יורו לשעה). דוברת עמותת Paradidakt שמציעה את הקורסים מסרה שהיא מבינה שיש אנשים שלא רואים בקורסים אלה שום תועלת וחושבים שלא צריך לזכות את המשתתפים בעלות הקורס (מקופת ה-UWV). אבל מדובר בקורסים שמציעים למחפשי העבודה דרך אחרת למצוא משמעות בחייהם שלא קיימת בשוק העבודה הרגיל.

מכתבי איום מדאע”ש – נשלחו לגובי החובות
גובי חובות (Deurwaarders בהולנדית) בחיים לא היו האנשים הכי פופולריים, אך ביום חמישי (11.06) קיבלו עשרות גובי חובות בהאג ובאמסטרדם ביקורת מאוד חריפה – מכתבים החתומים על ידי ‘דאע”ש’ ובהם יש אבקה לבנה. במכתב רשום שאבקה זו היא עונש על העוול הנגרם על ידי גובי המיסים לעניים ושיש להם חודשיים לחדול ממקצוע גביית החובות או שהם ייהרגו. במשטרת הולנד קצת מבולבלים, מכיוון שעדיין לא יודעים מה האבקה בדיוק ואם היא בכלל הגיעה מדאע”ש.

לסיום, אפליקציה למסירת פידבק על קולגה בעבודה
לכולם יש קולגה שממש רוצים להעביר עליו או עליה ביקורת חריפה, אך ביקורת זו כנראה תפגע ברגשות הקולגה ותגרום ליותר מדי נזק במקום העבודה. ביום שני (08.06) פורסמה כתבה בחינמון מטרו על אפליקציה המאפשרת מסירת פידבק בצורה אנונימית, שמה Impraise. מספר חברות גדולות, כמו booking.com ו-Zanox כבר משתמשות באפליקציה. לטענת מפתחי האפליקצה, האלפיקציה גם מאפשרת לעובדים בחברות להבין את תפקודם יותר טוב מכיוון ששיחה אחת עם המנהל כל חצי שנה לא בהכרח מספיקה למשוב מובנה ולקידום צמיחה אישית.

https://www.youtube.com/watch?t=89&v=zOKk4dpcXrs





אוריה בעל תואר שני במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ליידן ומתמחה בקונפליקטים אסימטריים. נולד בהולנד, עבר לארץ בגיל שנתיים וחזר להולנד ב-2002 עם משפחתו. הוא אוהב להתפלסף ולדון בתאוריות יחסים בינלאומיים, לטעום וויסקי וקפה, אוהב ספורט, צילום, עיצוב גראפי וג'אז.



    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*