בדומה לסמיכות בין יום הזיכרון ליום העצמאות בישראל, בהולנד יציינו בשבוע הבא את יום הזיכרון ויום השחרור. להרצאה המרכזית של דוד גרוסמן אמנם לא ניתן להיכנס, אבל אספנו עבורכם כמה אירועים מצוינים ברחבי הולנד – מהיסטוריה יהודית ועד מסיבות מקפיצות
אחרי שנרגענו מחגיגות יום המלך אנחנו יכולים ליהנות מחודש מאי הגדוש בימי חופשה ושבתון ברחבי הולנד. הקרוב מביניהם הוא יום השחרור ההולנדי, 5 במאי, יום חג לאומי לציון שחרורה של המדינה מהכיבוש הגרמני ב-1945. יום לפני כן, 4 במאי, הוא יום הזיכרון הלאומי בו הולנד זוכרת את הקורבנות ההולנדים, אזרחים וחיילים כאחד, שנהרגו או נרצחו במלחמת העולם השנייה או במשימות צבאיות מאז המלחמה.
במרכז יום הזיכרון עומד הטקס הממלכתי בכיכר דאם באמסטרדם, ולצדו טקסי זיכרון בערים ובאתרים הקשורים למלחמת העולם השנייה, כמו למשל מחנות הריכוז שמהם נשלחו יהודי הולנד אל ההשמדה. בשעה שמונה בערב בדיוק מציינים ברחבי המדינה שתי דקות דומייה. גם ללא צפירה, רבים ממקומות הבילוי מחרישים את המוזיקה, התחבורה הציבורית עומדת מלכת ומטוסים מנועים מלטוס מעל לכיכר דאם.
למחרת משתנה האווירה והתושבים נקראים לחגוג את יום כניעת הצבא הגרמני ואת שחרורם, ולחשוב גם על אלו ברחבי העולם שעדיין נאבקים למען חירותם ומתמודדים עם סכסוכים אלימים. גולת הכותרת של אירועי היום הם “פסטיבלי השחרור” (Bevrijdingsfestivals) הנערכים בכיכרות הערים הגדולות ברחבי המדינה. האירועים כוללים בעיקר מופעי מוזיקה, מצעדי כלי רכב צבאיים ועוד. באתר של כל עירייה ניתן למצוא פרטים מדויקים. בנוסף נערכת מדי שנה הרצאה מרכזית של דובר מעורר השראה, הולנדי או זר, במעמד הזוג המלכותי. השנה נבחר לשאת דברים הסופר דוד גרוסמן. לצערנו, האירוע סגור לציבור.
מידע נוסף על יום הזיכרון ויום השחרור ועל האירועים המרכזיים ניתן למצוא באתר הוועדה המארגנת (הולנדית ואנגלית)
הנה מקבץ מהאירועים הנערכים ברחבי הולנד:
בתים יהודים פתוחים (רחבי המדינה)
ביום הזיכרון וביום השחרור יתקיימו מפגשים פתוחים לקהל בבתים שהיו של יהודים. אפשר יהיה לשמוע את סיפורם של הניצולים על החיים שלפני המלחמה, במהלכה ואחריה, על הרדיפה וההתנגדות. העדויות ילוו בסרטים, במוסיקה, בתמונות ובקטעי יומן אישיים.
הערים המשתתפות: אמסטרדם, דבנטר, הארלם, האג, טילבורג, חרונינגן, רוטרדם, אוטרכט ועוד.
בין הדוברים באמסטרדם גם הסופר ארנון גרונברג שיספר על קורות אמו בזמן המלחמה. המפגש יתקיים ב-5 במאי, בשעה 15:00 בבית הכנסת חררד דו (Gerard Doustraat 238).
למידע נוסף על הבתים הפתוחים
פרויקט מיוחד לילדים ונוער (אמסטרדם)
באמסטרדם תיערך סדרת אירועים מיוחדים לילדים ונוער במטרה לספר לדור הצעיר על המלחמה במסגרת מתאימה. האירועים מתקיימים במקומות שונים בעיר וכוללים בין היתר סיורים מודרכים, נסיעה בחשמלית היסטורית בעיר והאזנה לסיפורי המלחמה, משחקי חוץ באזור הוונדל פארק, תיאטרון לילדים, תוכנית ערב מיוחדת במועדון ה-Melkweg לגילאי 13 עד 17 ועוד.
קונצרט על האמסטל (אמסטרדם)
האירוע המרכזי שיחתום את חגיגות יום השחרור הוא הקונצרט השנתי על נהר האמסטל במעמד המלך וילם-אלכסנדר והמלכה מקסימה. החל מהשעה 21:00 יופיעו אמנים מז’אנרים מוזיקליים מגוונים בשיתוף עם תיאטרון Royal Carré על במה צפה מיוחדת.
פסטיבל BEVRIJDINGSPOP (הארלם)
פסטיבל המוזיקה Bevrijdingspop יערך השנה בפעם ה-15, ב-Frederikspark בהארלם כחלק מחגיגות יום השחרור. הפסטיבל נערך לראשונה ב-1980 כדי לספק אטרקציה ל”דור הצעיר” בתוך שלל אירועי הבידור המסורתיים המיועדים בעיקר לילדים ול”זקנים” (לצורך העניין “זקן” הוא מי שמאס במוזיקת פופ “רועשת”, לאו דווקא מי שכבר משתמש בקטטר).
הפסטיבל פתוח לקהל הרחב, חינם, הודות לעבודתם המסורה של 35 מתנדבים לאורך השנה וכ-450 מתנדבים נוספים ביום הפסטיבל. למעשה זהו פסטיבל המוזיקה החינמי הגדול ביותר בהולנד, והוא מושך אליו כל שנה כ-150,000 איש.
השנה תיערך גם תוכנית אומנותית ב-4 במאי בערב (יום הזיכרון) שתכלול הופעה מיוחדת של תזמורת הג’אז של ה-Concertgebouw מאמסטרדם. במהלך ההופעה יוקרנו על המסך תמונות של הארלם מתקופת מלחמת העולם השנייה ומהשנים שאחריה. למחרת, יום השחרור, יעלו על במות הפסטיבל 33 אמנים ולהקות מהולנד ומחו”ל.
הליין-אפ המלא נמצא באתר הפסטיבל אבל הנה כמה אמנים נבחרים שעל כמה מהם כבר כתבנו במדור המוזיקה:
Sue the Night (הארלם)
Jacqueline Govaert (הארלם)
Rilan & the Bombardier (הארלם)
Racoon
La Chiva Gantiva (בלגיה)
Too Many Zooz (ניו-יורק)
“לחגוג את החופש” – זו סיסמת הפסטיבל הצבעוני ואחד מהיצירתיים באירופה, שאולי נכון יותר להגדירו כמסיבה המונית. הפסטיבל הצעיר מתקיים זו השנה השלישית ביער Fort vacthen שבאוטרכט, ב-5 במאי.
אמנם מדובר בשעתיים בלבד (12:00-10:00) אבל ההכנות להפקה זו עצומות. שטח של טבע שהופך למתחם מוזיקה עם במות ענק והקטע שבשבילו תגיעו אל האירוע – פצצות אבקה צבעונית שנזרקות לעבר החוגגים (חולי אסטמה וסובלים מאלרגיות היזהרו, המתחם גדול אבל האבקות צפויות להיזרק בכמויות). הפסטיבל מציע לקהל הזדמנות לציין בצורה סימבולית את החופש, מה יותר מתאים ממוזיקה וכל צבעי הקשת?
טיפ: אין צורך להביא צבעים משלכם! במקום משתמשים בצבעים מיוחדים ידידותיים לסביבה.
עלות: 27.5 יורו לכרטיס
לפרטים נוספים לחצו לאתר הפסטיבל
השתתפו בכתיבת הכתבה: לימור לוי ויוני רשף