יום המלך (עד לא מכבר יום המלכה) הוא המסיבה הגדולה ביותר של המדינה. רחובות הערים, התעלות והפארקים הופכים למסיבת רחוב ענקית, רוחשת נחשולי אדם לבושים כתום, עטורים בכובעים מצחיקים ולרוב עם כוס בירה ביד. מה כדאי לדעת לקראת היום הגדול.
בכל שנה הולנד נרגשת ומתחילה לעטות כתום שבועות לפני היום החשוב. החנויות מתמלאות באביזרים כתומים מכל הסוגים, אנשים מכינים ביגוד כתום מכף רגל ועד ראש וממיינים את כל החפצים שמהם רוצים להיפטר לקראת המכירה הגדולה בשוקי הרחוב. חוויה שלא תרצו להחמיץ.
כבוד לסבתא?
הולנד חגגה את יום המלך (Koningsdag) לראשונה ב-2014, לאחר הכתרתו של המלך וילם-אלכסנדר ב-30 באפריל 2013 – אז עדיין יום המלכה (Koninginnedag). הכתרתו של המלך הגיעה מוקדם מכפי שההולנדים ציפו. במלאת 200 שנה למשטר המלוכה ו-75 שנה לה באופן אישי החליטה המלכה ביאטריקס שהגיע הזמן לרענן את הארמון ולהעביר את הכתר לדור הבא.
ביאטריקס קיבלה את הכתר ההולנדי מאמה, המלכה יוליאנה, שמלכה על הולנד במשך 31 שנה. יוליאנה הייתה בת 73 ובמצב נפשי קשה כשהעבירה את הכתר לבתה. לעומתה, ביאטריקס פרשה מהתפקיד כשהיא פעילה למדי ובבריאות טובה. “אני לא החלטתי לפרוש מכיוון שהתפקיד הפך להיות קשה יותר בימים אלו אלא כי אני מאמינה שהאחריות למדינה זו צריכה לעבור לדור הצעיר יותר”, הסבירה אז ביאטריקס את החלטתה.
החגיגות המלכותיות נערכו לראשונה ב-31 באוגוסט 1885 לכבוד יום הולדתה של המלכה וילהלמינה, ומאז הפכו למסורת שנתית. ב-1949 הוכתרה בתה של וילהמינה, יוליאנה, והחגיגות נקבעו ל-30 באפריל, יום הולדתה של המלכה החדשה. כשהנסיכה ביאטריקס הפכה למלכה, החליטה להותיר את תאריך החגיגות על כנו מתוך כבוד לאמה, במקום לשנותו לתאריך יום הולדתה שלה. בנה וילם-אלכסנדר לא שמר על המסורת – אך גם לא שינה הרבה. עם הכתרתו שונה מועד השמחה ל-27 באפריל, יום הולדתו. השנה יהיה המלך בן 48. מזל טוב!
הכתרתו של המלך וילם-אלכסנדר
שוק חופשי
האטרקציה המרכזית של יום המלך היא שוקי הרחוב (Vrijmarkt) שיוצרים למעשה את שוק הפשפשים הגדול במדינה, והיחיד שפטור ממס.
בשווקים אלו מוכרים מוצרים מיד שנייה: ספרים, תכשיטים, תיקים, ביגוד ורהיטים. כל אחד יכול לסמן לעצמו מקום לדוכן באחד מהרחובות או מהפארקים המשתתפים בחגיגה ולהציע את מרכולתו במחירים מצחיקים אפילו לחפצים משומשים.
ההתרגשות של המשתתפים גדולה עד כדי כך שכשבוע לפני החגיגות הם מסמנים על המדרכות את שטח הדוכן שלה ובלילה שלפני רבים בוחרים לישון במקום כדי לשמור על מרחב המכירה. שימו לב שכדי למכור מוצרי מזון עדיין יש צורך באישורים הרגילים.
הילדים אוהבים מאוד להשתתף ולהתנסות בסחר חופשי. בפארקים הגדולים אפשר לראות מיצגים שונים ומאוד מקוריים שהכינו ילדים כדי להרוויח כמה פרוטות ולהפגין הרבה גאווה לאומית כתומה.
הלילה שלפני
יום המלך הוא סיבה ענקית למסיבה. ובנושא הזה ההולנדים, ואיתם תיירים רבים, לא מסתפקים ביום אחד. כמיטב המסורת, בערב שלפני כבר מתחילות המסיבות ברחבי הערים, כל מועדון ובר בכל פינה מארגן אירוע באווירה של קרנבל כתום. בתעלות ישוטו סירות מקושטות בכתום עם אנשים שמחים במיוחד.
כפי שהבנתם קוד הלבוש הוא כתום, ועדיף שלא להסתפק בפריט לבוש אחד מהמשפחה הכתומה. כמה שיותר אביזרים מלכותיים הרי זה משובח (ניתן למצוא אותם בכל רשתות השיווק בימים הקרובים).
תחבורה ציבורית ומוסדות ממשלתיים
יום המלך הוא יום חג לאומי ולכן המוסדות הממשלתיים ביום זה סגורים. רבים מהמוזיאונים ייסגרו גם הם או יפעלו במתכונת שונה.
רכבות פנים לא יגיעו לתוך מרכזי הערים ורכבות בינלאומיות מהתחנות המרכזיות לא יופעלו ביום זה.
תנועת הרכבים לא תורשה ברחובות הצמודים למרכז.
שימו לב שהתחבורה הציבורית תהיה עמוסה והרחובות הצפופים (כמו גם הזבל ושברי הזכוכית) עלולים להכביד על הרכיבה על אופניים.