מאת: ריקי נודלר-רחמים
החל מיום ראשון הקרוב ועד יום שלישי (15 עד ה 17 בפברואר) בנסיעה קצרה (הכל יחסי) תגיעו לשלושה ימי חגיגה ססגונים מהאגדות. עם מוזיקה, עגלות מקושטות ותחפושות, נסיך ונסיכה והרבה הרבה שמחה.
הסימנים מתחילים מיד עם פינוי עצי האשוח וקישוטי חג המולד. הבתים, החנויות והמשרדים נצבעים בצבעי ירוק, צהוב ואדום, צבעי הקרנבל.
ייריית הפתיחה מתרחשת עוד קודם לכן ב- 11.11 בשעה 11:11 בדיוק מתחילה החגיגה בכיכר העיר מאסטריכט (Vrijthof), אנשים מחופשים, רוקדים ומשיקים כוסות בירה.
כבר בסיום חגיגות הקרנבל של השנה שעברה מתחילות קבוצות שונות להתכונן לחגיגה הגדולה, שלושה ימים של תחפושות, תהלוכות, ומסיבות. כל קבוצה מכינה בעצמה את התחפושות והעגלות שישמשו אותה בתהלוכות השונות. כולם שותפים, מגדול ועד קטן, לכל אחד מותאמת התלבושת ואמצעי התחבורה שיישא אותו, אם נחוץ. לכל קבוצה ייבחר נושא או שילוב צבעים אשר לפיו יתפרו התחפושות לדוגמא: האדם הקדמון, שנות השישים, להקת דגים ועוד ועוד. הפגנת יצירתיות המתבטאת בתלבושות, באיפור, בבניית בובות שינשאו ע”י חברי הקבוצה. אין גבול לדימיון, מכסחת דשא ישנה הופכת למכונית, עגלת התינוק נעטפת והופכת לספינה, ומיכלים ריקים נצבעים, מתקשטים ומשמשים אמצעי אחסון לשתייה ואוכל על גלגלים.
באחד מימי חודש ינואר מוזמנים תושבי העיר או הכפר לגלות מי יהיו נסיך ונסיכת הקרנבל השנה, שוב נמזגת הבירה לכוסות, וכולם מגיעים לקבל את פני הנסיכים החדשים. לכל עיר/כפר נהלים ברורים לגבי אופן בחירת הנסיך והנסיכה וכן כללים נוקשים המגדירים את תפקידם והתנהלותם בשנת הכהונה. הנסיך והנסיכה ילבשו תמיד גלימה מפוארת, על ראשו של הנסיך יונח כובע מיוחד והוא יישא עימו את שרביט הנסיכות באופן קבוע. את הנסיך תלווה תמיד במשלחת של 11טמפלרים, שתפקידם לוודא שהוא לא חורג מהכללים ולא שותה יותר מידיי. הנסיך הוא המחליף הרישמי של ראש העיר ומועצת העיר שמשוחררת מתפקידה כבר יום לפני התחלת החגיגות בטקס רישמי בבית העירייה.
בוודאי תשאלו מה הסיבה למסיבה? בעבר נהגו הנוצרים האדוקים לצום בארבעים הימים שלפני חג הפסחא – תענית הלֶנְט. בכדי להכין את עצמם לצום נהגו האנשים לחגוג באכילה ושתייה במשך שלושה ימים – מעין סעודה מפסקת חגיגית במיוחד. ביום רביעי המכונה יום רביעי של האפר הגיעו כולם לכנסייה ושם החלו את ארבעים ימי הצום עד חג הפסחא ולכן בכל שנה תאריכי החגיגות משתנה עם השנים השתנו המנהגים אך תושבי לימבורג לא מוותרים על חגיגות הקרנבל, והוא נותר אירוע תרבותי מרכזי בחיי העיר. החגיגות במתכונתן הנוכחית החלו כבר ב-1839. לאחר מלחמת העולם השנייה פרש איגוד הטמפלרים (Tempeleers) את חסותו על האירוע, והוא ממשיך בכך עד היום בעזרת מתנדבים.
במאסטריכט מתחילות החגיגות הרישמיות השנה ביום ראשון הקרוב ה 15 בפברואר בשעה 11:11 אז מונפת ה”חנוונית הירוקה” – בובה גרוטסקית ענקית המסמלת את הפטרונית השומרת על סוחרי השוק, על עמוד בכיכר העיר בליווי מטח תותחים. ב- 13:33 יוצאת התהלוכה הרישמית כשבראשה עגלת הנסיך ומלוויו, ואחריה צועדות הקבוצות האחרות עם התזמורות שלהן והעגלות. לאורך כל המסלול ממתינים התושבים, כולם מחופשים ומשליכים קונפטי על הצועדים. בסיום המסלול מגיעות הקבוצות לכיכר ה- Vriethof שם נמשכות החגיגות במסיבת ריקודים אחת גדולה. התהלוכה ארוכה מאוד ונמשכת מספר שעות. לפני ואחרי הצעידה מתכנסים כל החוגגים בשני בכיכרות, ה Vrijthof וה Markt, שם גם ממוקמים דוכנים מזון ושתייה.
ביום שני ה 16 בפברואר בשעה 14:11 מתקיים מצעד הילדים, וביום שלישי 12:30 מצעד התזמורות.
מתקיימות תהלוכות בכפרים ובשכונות, אלה תהלוכות יותר אינטמיות במהלכן ישליכו הצועדים סוכריות ותשורות קטנות לעבר קהל הצופים.
החגיגות מסתיימות ביום שלישי ה 17 בפברואר בחצות, אז מוסרת בובת “החנוונית הירוקה” מהעמוד לקול קריאות החוגגים שמתפזרים לבתיהם, מסירים את האיפור, פושטים את התחפשות והולכים לישון. אחרי מספר ימי מנוחה כבר יתחילו לתכנן את החגיגות של הקרנבל בשנה הבאה….
במשך שלושת ימי הקרנבל בשעות הלילה נמשכות החגיגות ברחובות ובפאבים, מומלץ להשאיר את הילדים בבית ולהנות מהתזמורות והריקודים. בשעות החשיכה חלק מהתחפושות מוארות והופכות למרשימות אף יותר.
הקרנבל נחגג בכל חבל לימבורג: בהולנד, גרמניה ובלגיה. בכל מדינה אופי התהלוכות שונה אך בכולן הצבעים והמוזיקה נותנים את הטון.
לפרטים נוספים:
האתר הרשמי של קרנבל מאסטריכט
למידע לגבי מוקדי החגיגות במאסטריכט (2015)
למידע על חגיגות בערים נוספות באזור
קרנבלים נוספים באזור:
אאכן (גרמניה) -http://www.aachen.de/En/kf/karneval_en/index.html
15-17 פברואר 2015
7-9 פברואר 2016
26-28 פברואר 2017
11-13 פברואר 2018
3-5 פברואר 2019
23-25 פברואר 2020