בדיוק בין ההיפוך החורפי “winter solstice” והשוויון האביבי “spring equinox”, בעיצומו של החורף ובתזמון מתואם להפליא, מתרחשת עונת הקרנבלים חובקת עולם. מקרנבל ונציה, דרך גרמניה ודרום הולנד ועד המפורסם מכולם ברזיל. מקור התופעה הוא בעולם העתיק, יוון ואיטליה, המכונה בפינו פגאני. בזמן זה של השנה היו משחררים את כל המוסכמויות החברתיות המקובלות ופוצחים בבכחנליה של אבדן חושים, שתיה מרובה, תחפושות ושינוי זהות, שחרור מיני ומשתאות אוכל כיד המלך. הנצרות הקדומה, על מנת להתקבל ולהתחבב על האוכלוסייה, אימצה רבים מהתאריכים והמנהגים הפגאנים (תאריך חג המולד, למשל), וכך הפך הקרנבל לחלק מלוח השנה והתרבות הקתולית– רגע לפני שנכנסים לתקופה של 40 ימי צומות וכפרות, מתירים כל רסן ומוסכמה חברתית ויוצאים לחגוג.
>> לכל אירועי פורים בהולנד 2020
>> בוחרים בחיים – סיוע לתכנית העצמה לצעירים מחלימים מסרטן
והנה, באופן מפתיע, גם לנו יש קרנבל משלנו בדיוק בזמן הזה של השנה. אצלנו זה מתיישב על סיפור היסטורי, שהיה או לא היה, אבל מספק כל אלמנט דרמטי אפשרי: ממש משחקי הכס בגירסת העולם הקדום: מלך מושחת, רפה שכל הנתון למניפולציות, יועץ תאב בצע ורצחני, דוד סרסור, ניצול מיני של נשים צעירות ויפות (בטוחים שאתם רוצים לתת לבת שלכם להתחפש לאסתר שניתנה כשוחד מיני לאחשוורוש?) תככים ומזימות בחצר המלוכה. כמו בחגים היסטוריים אחרים, קו העלילה הוא ברור: ניסו להרוג אותנו, אנחנו ניצחנו (בעזרת האל המושיע) אז יאללה בואו נחגוג ו….. נאכל כמובן!!! (ראו פוסט חנוכה…).
בקרנבל היהודי מתחפשים ומבלבלים זהויות, מותר לשתות לשוכרה עד לא ידע (איפה המפתחות של האוטו ומי היא אשתך), עורכים משתאות שבמרכזם מעדנים מתוקים, מארחים ומכבדים את הקרובים במיני תרגימה. נשמע טוב! מתכון למסיבה מוצלחת.
המאכל המסורתי הכי אופייני של החג הרי הוא אוזני ההמן המפורסמים. מאכל יהודי מקורי? המממ… לא בדיוק.
אוזני המן מקורם במאפה גרמני פופולרי שהוגש בקרנבל בשם מאן טאש, כיסוני פרג (שימו לב בהולנדית פרג זה MAANZAAD). ביידיש זה הפך להומן טאש וגם אמאן טיש ומכאן כבר השם המן לא רחוק. ישנם הסבורים שמקורם של מאפים אלו אף קדום יותר. דמות אלת הפריון הפרסית/בבלית אשתר או עשתורת התגלגלה לאסתר בסיפור המגילה ויתכן שהמאפה המסורתי של החג הוא גלגול של מאפים בצורת איבר המין של אשתר שהיוו סגולה לפריון. אז אולי זה לא בדיוק נראה כמו איבר מין נשי אבל בואו נודה שגם לא כמו אוזניים. גרסה אחרת מייחסת את מקור השם למנהג שהיה מקובל בימי הבניים בו היו ‘קוטפים‘ את אוזניהם של המוצאים להורג רגע לפני התלייה, מקסים ממש!
אז כך או כך מדובר במאפים מבצק פריך ועדין הממולאים במלית מתוקה עשויה מזרעי פרג טחונים.
הגרסה שלי היא קלילה, עדינה, מזינה וטעימה. הבצק עשוי משקדים טחונים וקמח אורז והמלית היא פרג טחון מבושל בחלב שקדים, תמרים קצוצים, צימוקים וניל. כמו במקרים רבים אחרים תוצרת ביתית עצמית אינה משתווה למאפים קנויים. נסו ותיווכחו. הכינו לעצמכם ולבני משפחתכם קופסא מלאה ומפנקת מהעוגיות המיוחדות האלו ואירזו מהן גם למקורביכם כמשלוח מנות.
הנה שוב הוכחה שחגיגה אמיתית היא גם כיפית וגם ידידותית לגוף ולבריאות.
ונכון שבפורים ישנה רשות לשתות לשוכרה אבל לחגיגה חורפית אמיתית אני מכינה סיר גדול של סיידר תפוחים חם ומהביל המתובל בנדיבות בקינמון, ציפורן ושאר תבלינים מחממים ומגישה בכוסות זכוכית נאות.
חג פורים שמח!
אזני המן, הגירסה החדשה
הכמות הזו היא ל- 30 אזני המן קטנות וחמודות, בקלות ניתן להכפיל את הכמות כדי שיהיה במה לכבד במשלוחי המנות.
לבצק פריך:
1/2 כוס שקדים טחונים (קמח שקדים)
1 כוס + 4 כפות קמח אורז (שימו לב לקנות קמח מאורז מלא RIJSTMEEL ולא עמילן אורז)
1 כפית אבקת אפיה
4 כפות סוכר קוקוס
גרידת לימון מלימון אורגני אחד (לימונים לא אורגנים מצופים לרב בשעווה שאנחנו לא רוצים לאכול)
100 גר‘ חמאה אורגנית קרה, חתוכה לקוביות
1 ביצת חופש אורגנית, קטנה
למילוי:
50 גר‘ פרג טחון (קונים זרעי פרג וטוחנים במטחנת קפה ותבלינים או בבלנדר)
2 כפות שקדים טחונים (קמח שקדים)
1/3 כוס תמרים קצוצים
1/3 כוס צימוקים
1/2 כוס חלב שקדים (או חלב צמחי אחר)
1 כף דבש
1 כפית תמצית וניל
עוד מעט קמח אורז לרידוד
אופן ההכנה:
בקערה רחבה מוסיפים את הקמחים, אבקת אפיה, סוכר וגרידת לימון מערבבים היטב כך שלא יהיו גושים.
מוסיפים את קוביות החמאה הקרה ומתחילים לשפשף את החמאה לתוך הקמח עד שנוצרת תערובת פירורים.
מוסיפים את הביצה ולשים לבצק רך אבל לא דביק מדי. הבצק צריך להיות נעים ונפרד בקלות מהדפנות ומהידיים. אם הוא דביק מדי (תלוי בגודל הביצה) אז להוסיף עוד כף קמח אורז בכל פעם וללוש מעט. יש להקפיד לא ללוש יתר על המידה אלא רק עד שהחומרים מתגבשים יחד כי אז הבצק לא יהיה פריך אלא קשה. אפשר את כל התהליך הזה להכין גם במעבד מזון: קודם החומרים היבשים והחמאה לתערובת פירורים ואז הביצה ערבוב קל נוסף.
אוספים את הבצק לעיגול שטוח ומניחים מכוסה במקרר עד שמתארגנים עם כל השאר.
להכנת המילוי, שמים בסיר קטן את כל החומרים ומבשלים על אש קטנה כ- 15-20 דקות, תוך כדי בחישה מפעם לפעם, או עד שהנוזלים נספגו והתערובת סמיכה. מעבירים את תערובת המילוי לקערה להצטנן.
מחממים תנור ל- 170 מעלות. מקמחים היטב משטח עבודה בקמח אורז ומרפדים תבנית אפיה שטוחה בנייר אפיה. מוציאים את הבצק מהמקרר ומחלקים לארבעה חלקים.
מניחים רבע מהבצק על משטח העבודה ובוזקים מעליו עוד קצת קמח אורז. מרדדים בעדינות לעלה בעובי של כ-3 מ“מ. בעזרת חותכן עוגיות/ טבעת מתכת/ כוס זכוכית דקה בקוטר של 7 ס“מ חותכים עיגולים. אוספים את שאריות הבצק לעיגול ומניחים בצד.
מניחים כפית מתערובת המילוי במרכז כל עיגול ובעדינות מקפלים את השוליים לצורת משולש ומהדקים את הקצוות. מרכז המשולש נשאר פתוח. הבצק הזה עדין ויש לטפל בו בזהירות. הכי נוח זה להחזיק את עיגול הבצק עם המילוי על יד אחת ולקפל ולצבוט את הבצק ביד השניה (ראו תמונה). מניחים על התבנית המרופדת.
חוזרים על הפעולה עם עוד רבע מכמות הבצק, פלוס השאריות מהסיבוב הראשון וכך חוזר חלילה, עד לסיום כל הכמות של הבצק.
אופים בתנור המחומם כ 14 דקות עד שהמאפים שחומים קלות. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת צינון.
טיפ: הוסיפו כף אבקת קקאו לבצק לקבלת בצק שוקולד ואם אינכם מחובבי הפרג אז ערבבו 1/2 כוס שקדים טחונים, 2 כפות דבש ו 2 כפות חלב שקדים למילוי שקדים עדין. אפשר להוסיף 2 כפות פתיתי קוקוס.
משקה סיידר תפוחים חם ומתובל
זה באמת משקה הבית שלי בחורף, מחמם, מנחם, מפנק, מתוק, מתובל, כיפי ויחד עם זאת טבעי ובריא. אני מכינה אותו בכל פעם שבא לי משקה מפנק או שבאים אורחים ולכן תמיד יש לי קרטון מיץ תפוחים טבעי ללא תוספת סוכר במזווה.
עבור כל מנה:
200 מ“ל מיץ תפוחים טבעי (רצוי אורגני) ללא תוספת סוכר
1 מקל קינמון
1 כוכב אניס
2-3 מקלות ציפורן
1-2 פלפל אנגלי שלם
אופן ההכנה:
מוזגים את מיץ התפוחים לסיר קטן, מוסיפים את כל התבלינים, מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים, מכוסה, כחמש דקות. מכבים את האש ונותנים להתקרר קצת לפני שמוזגים לכוסות זכוכית יפות. מגישים עם התבלינים ומקל קינמון בכל כוס.
טיפ: שוט קלבדוס (ברנדי תפוחים) יהפוך את הסיידר החם לקוקטייל חורפי לוהט אבל ששששש… אל תגלו שאמרתי את זה 😉
יאללה, חגיגת פורים שמחה לכם!