מי מכם קיבל את השוק התרבותי של המטבח ההולנדי הפצפון שנראה יותר כמו צינוק מאשר מטבח? מי מצא את עצמו משחק בשעשועון “מה אפיל הפעם כשאנסה להחזיר את הצלחת למדף“?
אני מתארת לעצמי שרבים מכם שאלו את עצמם (בייחוד בחודש דצמבר) איך ההולנדים עושים קניות, מבשלים למשפחה, מארחים בחגים ובימי הולדת עם מקרר כזה קטן? אז עם השנה החדשה ולקראת החגים והשמחות הבאים עלינו לטובה, לפניכם מספר טיפים למטבח יפה, מרווח ונוח במקרה שאינכם רוצים או יכולים לשבור קירות. הרבה מהטיפים יוכלו לשמש אתכם גם אם אתם לא מתכננים שיפוץ.
עיצוב מטבחים קטנים נתפס כאתגר עיצובי גדול, אבל חשוב לדעת שגם עם תקציב מוגבל והגבלות בנייה אפשר לעצב בחכמה מטבח מדהים: פונקציונאלי, ויעיל.
הדבר החשוב ביותר זה תכנון מקדים וקפדני:
- שיקנה לכם פתרונות חכמים שיאפשרו עבודה ארגונומית ונוחה לתפעול.
- שלוקח בחשבון את גודל משטחי עבודה, מוצרי החשמל ומקומות האחסון.
- שיאפשר לכם לנצל כל סנטימטר מהחלל.
- לשמור על סדר שהוא קריטי במטבח קטן.
אם אתם עומדים בפני שיפוץ כדאי גם לתכנן מראש את גובה הארונות ומשטח העבודה כדי שיהיו ארגונומיים ונוחים לשימוש יומיומי, את נקודות החשמל והאינסטלציה שישמשו אותנו וגם בעתיד.
תחנת עבודה
אחד האזורים החשובים ביותר במטבח הוא משטח העבודה. במטבח קטן יכול להיווצר מחסור בשטח דלפק כאשר לוקחים בחשבון את הכיור והכיריים. אני ממליצה להשתמש בכיסויים (משטחים) המתלבשים על הכיור והכירה, כך שיהיה ניתן לכסות אותם בשעת הצורך ולזכות בשטח דלפק יקר.
רצוי להעלים מהעין ‘מפגעים אסתטיים’ כמו מוצרי חשמל. אי סדר על משטח העבודה שלכם עלול לגרום לתחושה שהמטבח קטן יותר. נסו להימנע מפיזור של דברים קטנים רבים, במקום זאת מצאו להם מקום בתוך הארונות, מקום בו יהיו מחוץ לראיה ושמרו על משטח העבודה נקי מבלאגן ופתוח.
אני ממליצה על התקנה של כיור וחצי, כשבחלק הקטן אפשר להניח את סבוני הכלים והידיים, הספוגים והמברשות, מה שעוזר להשאיר את משטח העבודה נקי ואסתטי.
יצירת אשליה של מרחב
צבע הוא אלמנט מכריע בגיבוש האווירה והתחושה השוררות בחלל. כשהמטבח קטן וארונות כהים, סביר להניח שכל החדר יסבול מאווירה חנוקה ומעיקה, במיוחד כשמדובר במטבחון סגור.
אתם יכולים לגרום לחלל קטן להראות גדול יותר על ידי שימוש בצבעים בהירים ובוהקים – ארונות בהירים ומשטח דלפק מואר היטב. כל אלה יכולים ליצור מראה של חלל פתוח גם במטבחון הכי קטן וצפוף. אני מודעת לעובדה שהטיפ הזה נוגד את האופנה האחרונה של מטבחים לבנים ומשטחי עבודה שחורים ועדיין אני נמנעת מעיצוב מטבחים עם משטחים שחורים או כהים באופן כללי אך בייחוד במטבחים קטנים.
כדי לא להפוך את המטבח לחלל לבן וסטרילי, אל תשכחו לתת לו מעט אופי על ידי הוספה של מעט צבע במקום כלשהו. מומלץ לשלב את הצבעוניות בנגיעות, בעוד שהמסגרת של החלל נותרת בהירה.
כמובן שגם התאורה משחקת תפקיד חשוב מאוד ועל זה כתבתי בבלוג הקודם שלי
”הרמה“ של הארונות על ידי המשך חיפוי רצפה לסוקל גורם לאשליה שהם מרחפים וכך רצפת המטבח נראית גדולה יותר ממה שהיא באמת.
אם התמזל מזלכם ויש לכם חלון במרחב המצומצם, הקפידו להשאיר אותו חשוף ואל תחסמו אותו עם וילון שימנע מהאור לחדור פנימה. ככל שהחלל מואר יותר כך הוא מקנה תחושה של חדר גדול יותר.
שקלו ללכת על קו העיצוב האינטגרלי, בו המוצרים השונים ממוקמים בקו אחיד בכל המטבח ומוסתרים מאחורי דלתות, כך שהם מתמזגים במטבח ושומרים על מינימליזם. כדי להקנות הרגשה נעימה בחלל קטן אני מנסה ליצור קווים ארוכים. לצורך כך כדאי להשתמש בידיות אינטגרליות או פרופיל במה או לחצנים, אשר יוצרים קו אחד המשכי על כל המטבח (במקום מקטעים מקטעים של ידיות).
מקומות אחסון
רעיונות אחסון חכמים וייחודיים הם דבר הכרחי בכל עיצוב של מטבח קטן. כפי שכבר אמרתי, מכשירי חשמל כמו מיקרוגל, טוסטר או מיקסר הנמצאים בארונות מוסיפים שטח דלפק ומשחררים מטבחון צפוף. גם פח זבל עדיף לאחסן בארון מתחת לכיור על פני הצבתו בחוץ.
שימוש במגירות הוא עניין הכרחי כדי שכל תכולת הארון תהיה קרובה לעין וליד. אם כבר יש לכם מטבח עם דלתות כדאי לכם לחשוב על התקנת מגירות פנימיות, מדפים נשלפים או שימוש בקופסאות נשלפות.
בתוך הארונות הגבוהים, התקינו מדפים שיצרו הפרדה בחלל ויאפשרו לכם להעמיד עליהם כלים, במקום לערום ערימות ולהתפלל שהן לא יקרסו עליכם בכל פעם שאתם פותחים דלת.
כאשר יש מחסור בשטח אחסון במטבח, הפתרון האידיאלי הוא אחזקת המזון במקום אחר. מזווה נפרד בארון או חדר צדדי יכולים להוסיף המון שטח למטבחון קטנטן.
אולי קראתם טיפים שבהם ממליצים לכם על מדפים פתוחים או ארונות עליונים עם דלתות זכוכית שקופה, אבל לעניות דעתי זה מתאים רק לאנשים מאוד מסודרים שנולדו עם המטלית ביד. במגזינים זה אומנם נראה יפה אבל הלכה למעשה, אם לא שומרים על הכלים מסודרים ונקיים, עדיף לשמור אותם מאחורי דלת סגורה ואטומה, אחרת זה יוצר עומס ובלגן .
היררכיה! זה הזמן לעשות סדר ולדרג את הכלים משמישים ביותר, ועד אלה שאתם עדיין מאחסנים אצלכם למקרה ש… אם אתם ממש לא יכולים לוותר על הכלים שהשימוש בהם נדיר, איפסנו אותם באזורים פחות נגישים במטבח כמו ארון פינתי או גבוה ואף עדיף לאחסן אותם מחוץ למטבח.
אם המטבח הקטן שלכם מיועד להכיל גם פינת אוכל, העיצוב הופך להיות אפילו יותר מאתגר. אמנם רובנו נהנים לאכול מדי פעם מעל הכיור (וישר מתוך הסיר כי למה ללכלך צלחת), אבל כל בית צריך שולחן אוכל. השאלה היא – איפה? אז כמובן ששולחן אוכל לכל המשפחה והחברים יצטרך למצוא מקום אחר, מחוץ למטבח, אך חשוב שיהיה בסביבתו הקרובה. לארוחות קטנות של בין לבין יש את הפתרון המיידי והזול של דלפק אכילה מתקפל או נשלף, שיכול לשמש 2-3 אנשים ואת הצלחות שלהם, לא כולל סירי אוכל וקופסאות. היתרון הנוסף והמשמעותי בדלפק כזה, שהוא מעניק לנו משטח עבודה נוסף במטבח בשעת הצורך.
דוגמא לשולחן תלוי מתקפל של איקאה
אז מה עושים בלי המקרר האמריקאי האופנתי (בארץ)
זה שאפשר להכניס בו את כל הסופר אם רק רוצים? אם משפחה שלכם גדולה ויש צורך באיחסון רב של מזון בקירור, אני ממליצה על אחת משתי האפשרויות הבאות: הראשונה, להשתמש במקרר גדול ללא מקפיא ועל ידו מתחת לדלפק, למקם מקפיא נפרד. האפשרות השניה היא להשתמש במקרר ובמקפיא נוספים במחסן, אם יש לכם כזה.
אם כמויות המזון שלכם מתאימות ברוב השנה למידת המקרר האינטגרלי הרגיל ורק בחגים נדרש לכם מקום נוסף, נצלו את היתרון של מזג האוויר ההולנדי! ברוב ימות השנה אפשר לאחסן את התבשילים או המשקאות בחוץ, על המרפסת או בגינה, במקום מוגן משמש וגשם.
לסיום טיפ אחרון, כל מטבח הוא אחר ולכל משתמש בו יש צרכים משלו, לכן כדאי לכם להתייעץ עם מעצב/ת לפני שאתם משקיעים כסף רב בשיפוץ. מעצב טוב יעניק לכם את המטבח המותאם לכם אישית עם הנוחיות האופטימלית.
לשאלות , תגובות, הערות … אנא הגיבו לפוסט.
אם ברצונכם לעצב כל חלל בבית – אתם מוזמנים לפנות אלי ותהנו מהנחה של 21% כקוראי דאצ’טאון.
*פגישת אוריינטציה ראשונית היא חינם ללא התחייבות!
ליצירת קשר:
06-30450071
נעה
08/02/2020 at 09:41אחלה כתבה
Related Articles
איזה הוא החג האהוב עליכם?
תיק Talk – סיפור הסטלינג תרפי של טל
גבולות לא מה שחשבת – כך מנסחים מחדש הורות מעצימה